macska

Teljesen érthető, ha gazdiként szeretnél megosztani egy-egy finom falatot a cicáddal amikor te is eszel, hiszen olyan szépen néz és látszik rajta, mennyire vágyik arra a finomságra.

Ám még mielőtt ezt megtennéd, fontos tudnod, hogy vannak olyan emberi ételek, amelyek mérgezőek a macskákra nézve. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk, mivel nem érdemes kedveskedni a négylábú, doromboló barátaidnak.

Fontos megjegyezni, hogy az, hogy a macskád kunyerál, nem jelenti azt, hogy ami a tányérodon van, az nélkülözhetetlen lenne számára. Sőt! A macskáknak speciális tápanyagszükségletük van, amely kielégítésének legegyszerűbb és legkényelmesebb módja, ha teljes és kiegyensúlyozott, kifejezetten cicák számára készített táplálékot biztosítasz számukra.

Alkohol

Bár alapvetően ritkán kunyerálnak alkoholt a cicák, fontos tudni, hogy az alkoholtartalmú italok és ételek súlyos problémákat okozhatnak náluk. Már egy kisebb mennyiség is hányást, hasmenést, légzési nehézségeket, súlyosabb esetben pedig akár kómát és halált is okozhat. Így mindenképpen fontos odafigyelni arra, hogy a minden lében kanál macskák még véletlenül se kortyoljanak bele a poharunkba.

Élesztőt tartalmazó tészták

Az élesztő szépen megemeli a tésztát és csodás kenyerek, péksütemények készülhetnek általa. Azonban éppen ezen tulajdonsága miatt túlzott gázképződést okozhat a macska emésztőrendszerében.

Ez puffadáshoz, sőt csavarodáshoz vezethet, ami egy nagyon veszélyes, potenciálisan végzetes állapot lehet. Mindez csak akkor érvényes, ha a cica nyersen fogyaszt ilyen tésztát, a sült kenyérből egy-egy falat nem okozhat gondot az egészséges macskák számára.

Csokoládé és kávé

A csokoládé metilxantinnak nevezett anyagokat – konkrétan teobromint és koffeint – tartalmaz, amelyek kifejezetten mérgezőek a cicák számára. Olyannyira, hogy hányást, hasmenést, remegést, görcsrohamokat és szélsőséges esetben halált is okozhatnak.

A metilxantinok koncentrációja a különböző csokoládétípusok között változik. A kakaópor a legveszélyesebb, míg a fehér csokoládé a legkevésbé. Ám általánosan igaz az, hogy nem ezzel érdemes kedveskedni a cicádnak.

A csokoládéhoz hasonlóan a kávé is metil-xantin-koffeint tartalmaz, így a fent felsorolt hatásokkal rendelkezik.

Citrusfélék

A citrusfélék, mint például a citrom, a lime, a narancs, a klementin és a grapefruit citromsavat és illóolajokat tartalmaznak, amelyek problémákat okozhatnak a macskák szervezetében. Nem csak a nyers gyümölcsöket, de a szárakat, leveleket, héjakat, gyümölcsöket és magvakat kerülni kell.

Míg kis mennyiségben valószínűleg csak gyomorpanaszokat okoznak, nagy mennyiségben hasmenéshez, hányáshoz, sőt, akár központi idegrendszeri depresszióhoz is vezethetnek.

A kókusz

A friss kókusztej és kókuszhús emésztési problémákat okozhatnak a cicák esetében. Bár kis mennyiségben nem valószínű, hogy komoly károk adódnának a fogyasztásából, mégis fontos odafigyelni.

A kókusz ugyanis túl magas káliumtartalmú ahhoz, hogy biztonságos legyen a macskák számára, ez a probléma forrása. Fontos hozzátenni ugyanakkor, hogy például a kókuszolaj viszont hasznos lehet bizonyos cica bőrproblémák esetén. Ám ehhez mindenképpen fontos előzetesen konzultálni egy orvossal.

Tejtermék

Hatalmas tévhit az, hogy a cicának jót tesznek a tejtermékek. Mivel a legtöbb macska laktózérzékeny, a tejtermékekkel való etetése emésztési problémákat okozhat, mivel nem tudja feldolgozni ezeket az ételeket. Vagyis például a tej, a sajt, a joghurt, a vaj, a kefir mind tiltó listásak a kedvencek számára.

Ha még többet szeretnél tudni a cicákról, valamint arról, hogy mivel érdemes és mivel nem ajánlott kedveskedni neki, akkor érdemes ellátogatnod a Catmania oldalára.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.