klimarkt

Akik most ásnák bele magukat a klímák és a klimatizálás világába, biztosan találkoztak már az inverter fogalmával. Sokszor azonban nem részletezik kellő mélységgel ezt a fajta megoldást. Az alábbi cikkben ezért részletesebben foglalkozunk azzal mit jelent az inverteres technológia a klímák esetében.

Mitől inverteres egy klíma?

Az inverteres klíma elnevezés egyidejűleg takar hűtő és fűtő berendezést is. Ebben megegyezik a korábbi hagyományos klímákkal, azonban ez egy modernebb változat, amely már több előnnyel rendelkezik.

Az inverter elnevezés klímáknál mindössze annyit takar, hogy a berendezés nem ki-be kapcsolással éri el az általunk beállított hőmérsékletet, hanem folyamatosan, a körülményekhez alkalmazkodva -, igazítja a teljesítményét, hogy elérje és tartsa az adott hőmérsékletet.

Inverteres klíma előnyei

Az inverteres klímák ma már a legelterjedtebbek ezen a téren, ami érthető is, hiszen számos előnyük van, amik többek között az alábbiak:

Fűtésre is alkalmas

Mivel az inverteres klíma sokkal nagyobb hő tartományban tud működni, a hidegebb napokon akár fűtésre is alkalmas lehet. Ezzel a funkciójával kétség kívül akár egy szimpla hősugárzó berendezés szerepét is könnyedén át tudja venni, aminek egyébként szintén komoly fogyasztása lehet hosszútávon.

Kisebb fogyasztása

Az inverteres klíma fogyasztás szempontjából kevesebbet fogyaszt, mint korábbi, egyszerűbb társai,. Fontos azonban észben tartani, hogy a kevesebb fogyasztáshoz szükséges, hogy a berendezést folyamatosan működtessük. A folyamatos ki- és bekapcsolás ugyanis sokkal több energia fogyasztást jelent.

A folyamatos működtetés esetén, tehát nem kell megijedni attól, hogy ezzel a működéssel jelentősen megnöveli áramfogyasztásunkat, hiszen, ahogy már korábban is írtuk, nem 100%-on üzemel folyamatosan.

Kisebb zajszennyezés

Az inverteres klíma mivel nem dolgozik folyamatosan a maximumon, ezért a kompresszornak sincs szüksége arra, hogy folyamatosan, vagy akár ki-be kapcsolgatás következtében teljes energiával működjön. A legcsendesebb készülékek 20-22 decibel zajszinten működnek.

A kisebb teljesítmény tehát kisebb zajt is jelent egyidőben. A halkabb működése miatt az inverteres klíma a társasházak és a közeli szomszédok szemszögéből is üdvözölendő lehet így.

Kisebb hálózati terhelés

A hagyományos klímák működését olyan, mint amikor egy nagy teljesítményű autó 0-ról 100 km/h-s sebességre gyorsul. Hasonló terhelés éri az elektromos hálózatot, amikor az on-off klímák hirtelen beindulnak.

Az inverteres klíma indulása ettől merőben eltér, ezt a sebességet ugyanis finoman, folyamatosan, fokozza, ameddig a kívánt hőmérsékletet el nem éri. Amikor pedig eléri, akkor a háttérben folyamatosan készenlétben állva figyeli a helyiség hőmérsékletét, hogyha szükséges, tudjon rá reagálni. Ez a működési elv, sokkal kíméletesebb a teljes elektromos hálózat szempontjából is.

Összegezve: Az inverteres klímák tehát érthető okokból igencsak népszerűek ma már. Ráadásul az inverteres és oldalfali split klímák ára ma már közel sem olyan magas, hogy a vételi ár eltántoríthasson minket egy ilyen berendezés beszerzésétől.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.