utazás a családdal

A hosszú hétvége tipikusan az a – pakolás szempontjából becsapós – utazástípus, amikor a napok számához mérten arányaiban meglepően sok csomagunk tud lenni. Mit és hogyan pakoljunk be, hogy semmi fontosban ne szenvedjünk hiányt, minden kéznél legyen pont akkor, amikor kell, és mégse vigyük magunkkal az egész háztartást?

A célzott válogatás művészete

Hogy mit vigyünk magunkkal, ahhoz leginkább azt kell gyorsan számba venni, hogy mivel fogjuk tölteni ezt a pár napot: wellness, városnézés, kerékpározás vagy mindez együtt?

Minimális gyakorlati érzékkel már ebből sejthető, hogy rengetegféle holmira lesz szükségünk, hiszen csak ruhából más kell az utazáshoz, a biciklizéshez és a fürdőzéshez, és ha netán egy exkluzívabb borkóstoló vagy színházi program is bekerül a programok közé, oda megint teljesen másik szettre lesz szükség.

És akkor a lábbelikről és az egyéb kiegészítőkről (például kerékpározáshoz) még szót sem ejtettünk. Jelentősen tovább növeli a problémát (és a pakkok számát), ha gyerekekkel utazunk, akiknek mindezekre szintén szükségük lesz, plusz ott vannak az aktuális őrületeik, amiktől semmi pénzért meg nem válnának.

És akkor még nem ejtettünk szót az időjárásról. Talán, ha ebbe előre belegondoltunk volna, bele sem vágunk az egészbe… Most persze csak viccelünk, hiszen ez a 2-3 extra nap lesz az, amiből utána hetekig töltekezni fogunk, és amire a gyerekek még évek múlva is jó szívvel fognak visszaemlékezni – szóval pakolásra fel, csak praktikusan, ügyesen!

Ruházat

Ruhából mindenképpen törekedjünk a minimalizálásra, és válasszunk olyan univerzális darabokat, ami több helyzetre is alkalmas: ugyanaz a farmer megteszi a legtöbb programhoz, mint amiben utazunk.

Minden eshetőségre azért legyen egy (minél kisebb helyet foglaló) váltás nadrágunk, de elsősorban a felsőkkel variálva oldjuk meg a tiszta és alkalomhoz illő öltözet kérdését. Ehhez jönnek hozzá az esetleges speciális öltözékek: fürdőhöz-wellnesshez, biciklizéshez, színházba stb.

Ne feledkezzünk meg a pizsamáról, és természetesen fehérneműből, zokniból is legyen minden napra tiszta, plusz még egy tartalék mindenkinek.

Lábbeli

A lábbeli a következő nehéz kérdés, de ha nem lesznek extra programjaink, próbáljuk egyetlen univerzális, kényelmes cipővel megoldani a hétvégét. Programtól függően azonban szükségünk lehet még túra- vagy sportcipőre, strandpapucsra, esetleg elegáns cipőre, és ott van a szobapapucs kérdése is – ebből legjobb egy textil vendégpapucsot vinni.

Tisztálkodószerek

neszeszer

Kép forrása: Freepik.com

Értelemszerűen a felnőttek vigyék a saját neszesszerüket, de amiből lehet, csomagoljunk kis méretű úti kiszerelést, és a fogkrém, kézkrém stb. lehet közös. A gyerekek dolgait pakolhatjuk szintén ide.

Jó, ha van nálunk sebtapasz, láz- és fájdalomcsillapító, hányinger ellen valami, egy kisolló és egy csipesz – bár ezeket célszerűbb a kézi csomagunkban mindig magunknál tartani egy apró neszesszerben.

Kütyük, egyebek

Ne felejtsük otthon a telefontöltőt és ha van, a pót akkumulátort, ezenkívül legyen nálunk plusz szatyor, bicska, szalvéta és kinek-kinek a nélkülözhetetlen személyes tárgyai, könyv, rejtvény stb.

Hogyan pakoljunk?

nagy utazó bőrönd

Ha ketten utazunk, akkor szerencsére semmi akadálya, hogy külön bőröndbe pakoljunk, amiben jó eséllyel a legtöbb holmink el is fér. Ám ha az egész család megy, ez nem feltétlenül megoldható – ilyenkor próbáljunk tematizálni:

  • a szülők ruháit igyekezzünk egy nagy bőröndbe beszuszakolni,
  • kapjanak külön utazótáskát a gyerekek a ruháiknak és a személyes kis kütyüiknek,
  • a többi holmit (mindenkiét) tematikusan pakoljuk egy-egy táskába:
    lábbelik, sport- és strandholmik, és ha netán nem fértek el a bőröndökben, a tisztálkodószerek is kaphatnak egy külön táskát például a kütyükkel együtt.
    Ez két okból is praktikus: a hasonló jellegű holmik könnyebben elhelyezhetők együtt, másrészt a programhoz igazítva egy helyen megtalálunk mindent.

Táskaválasztás – ezen rengeteg múlik

utazótáska

Hogy puha vagy keményfedeles bőröndöt érdemes választani, arról megoszlanak a vélemények, mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai is.

A gyerekek holmiját ezúttal szerencsésebb utazótáskába tenni, az jobban elfér a csomagtartóban a nagy bőrönd mellett, de persze ha van elég helyünk, nekik is praktikus egy kis gyerek bőrönd.

A tematikus csomagoknak a sport- és utazótáska a legalkalmasabb, ebből létezik kifejezetten jól pakolható és praktikus állású kivitel, amit vállra vetve és a bőrönd húzókájára téve is cipelhetünk.

Mindenképpen kelleni fog legalább egy közepes hátizsák a különböző programokhoz, a női válltáskát is érdemes most ezzel helyettesíteni. Ezzel egyúttal megoldhatjuk az úti pakkot is: belepakolhatjuk a szendvicseket, nasit és az italokat, plusz a zsebében elférnek az iratok, tárcák is.

Ezt a táskát mindenképpen az utastérbe tegyük. A gyerekeknek azért legyen saját kis hátizsákjuk, amiben majd a programok alkalmával az italukat, szendvicsüket és a személyes kis tárgyaikat hozhatják.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.