ablak

Természetesen az erre adott válasz függ attól is, hogy pontosan milyen ablakról beszélünk. Ha egy fix nyílászáróval van dolgunk, akkor teljesen felesleges a kilincs, hisz semmilyen funkciója nincs. Ezenkívül azonban mindig kulcsszerepe van, függetlenül attól, hogy bukó, nyíló vagy nyíló-bukó ablakról beszélünk-e.

Kellemetlen, ha meghibásodik

Az ablakkilincs felel azért, hogy a minőségi műanyag ablak nyitható vagy zárható legyen, és az RS Ablak termékei is jól mutatják, hogy mekkora szerepe van. A nyílászárókkal kapcsolatos problémák mindig rengeteg kellemetlenséget tudnak okozni.

Ilyen például az, amikor nem zár rendesen az ablak, mert a kilincs nem működik megfelelően. A meleg azonnal kiszökik a lakásból (vagy a hideg be, nézőpont kérdése).

De az is megtörténhet, hogy úgy bezáródik az ablak, hogy nem tudjuk a kilincs segítségével sem kinyitni, pedig a friss levegő nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megfelelő energiaszinten legyünk a mindennapokban.

Gyakori hiba lehet az, amikor az ablakkilincs egyszerűen körbeforog, de e mögött több ok is állhat. Az egyik ilyen például az, hogy a kilincsmű eltörött. A kilincs azon részét nevezzük így, ami közvetlenül a fogantyú alatt helyezkedik el.

A másik gyakori ok az, amikor rúdzár, azaz az ablak élében futó vasalat törik el. Mindkettő esetről elmondható, hogy a javításhoz mindenképpen szakember segítségére lesz szükség.

Nem szabad saját kezűleg nekiállni kísérletezgetni, mivel annak gyakran nagyobb kár lesz a vége, mint ami eddig volt. A javítás általában mindig cserealkatrészek beszerelésével történik meg, azonban ahhoz, hogy pontosan milyenre van szükség, nagy szakértelem kell a meghatározásához.

Ha az ablakkilincs forog, ne halogassuk a megoldást, azonnal hívjunk fel egy szakembert.

Mikor kell cserélni az ablakkilincset?

Fontos hangsúlyozni, hogy vannak olyan hibák, amelyeken az alkatrészcsere nem feltétlenül segít. Mint ahogy a betegségeknél, itt sem a tünetet kell kezelni, hanem az okát kell megszüntetni.

Előfordulhat ugyanis az, hogy az ablakkilincs alkatrészének az eltörése valaminek a következménye. Ahhoz, hogy hatékonyan megtaláljuk ennek az okát, szintén szakember segítségére lesz szükség.

Ha nem szakszerű a javítás, a hiba forrásának felkutatása, és ennek ellenére cserélünk ki egy alkatrészt, akkor az egész akár teljesen felesleges is lehet, mivel az új kilincs is ugyanúgy el fog törni.

Különleges kialakításból sincs hiány

Ilyen például a biztonsági kilincs, ami zárható. Nagyon jó szolgálatot tesz, mivel megakadályozza azt, hogy az ablak kívülről nyitható legyen. Szokás még kulcsos kilincseknek is nevezni őket. Utólag is fel lehet őket szerelni, ami nagyon előnyös, pláne földszintek esetében.

A hagyományos zárhúzó módszerekkel nem is lehet kinyitni még akkor sem, ha résszellőző funkción hagytuk. Továbbá még a keret átfúrásával sem lehet dróttal elfordítani a kilincset.

Ez egy hatékony és költségkímélő megoldás lehet minden háztartásban ablakok, ajtók, erkélyajtók esetében egyaránt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.