webfejlesztő

Manapság nagyon elterjedt és széles körben használt kifejezés lett a webfejlesztő, amelyet a wegprogramozó szinonimájaként is szoktak használni, de vajon tudjuk-e valójában, hogy mit is csinál egy webfejlesztő?

Rálehetne vágni nagyon gyorsan, hogy természetesen webet fejleszt, de ha rákérdeznénk, hogy hogyan is kell ezt elképzelni, akkor már sokan nem tudnának mit mondani. Ebben a cikkben a webfejlesztés témájának fogunk utánajárni.

Először is mi az a webfejlesztés?

A webfejlesztés alatt minden olyan programozást értünk, amely szükséges ahhoz, hogy a végeredmény egy működő online weboldal legyen.

Azaz vannak olyan területek egy weboldal elkészítése során, amelyek bár elengedhetetlenek egy weboldal létrejöttében, de mégsem soroljuk őket a webfejlesztéshez.

Ilyen például az, aki megtervezi, hogy hogyan fog kinézni a weboldal, de ő konkrétan nem vesz részt a fejlesztésben, így őt nem nevezhetjük webfejlesztőnek sem. Az ő hivatalos elnevezése a webdesigner.

Milyen szakemberekre van szükség egy weboldal elkészítése során?

Egy weboldal elkészítése rendkívül komplex művelet, így a különböző feladatokat általában nem egyetlen egy ember szokta végezni, hanem több eltérő pozíciójú szakember áll egy weboldal fejlesztése mögött.

Ezekre mindenképp szükség van:

  • webdesigner
  • adatbázis programozó
  • front-end webfejlesztő
  • back-end webfejlesztő

Egy ideális esetben egy weboldal elkészítésében minimum 4 elkülöníthető szerepet betöltő személynek kell részt vennie, de sajnos a valóság általában nem ezt mutatja, főleg kisebb cégek esetében, ebből kifolyólag nem árt, ha egy webfejlesztő (webprogramozó) mind a négy fent olvasható szerephez ért valamilyen szinten.

A webdesigner tervezi meg, hogy hogyan nézzen ki egy weboldal, az adatbázis programozó pedig felépíti azt az adatbázist, amelyben a weboldal működéséhez szükséges információkat fogják tárolni, például a bejelentkezési adatokat.

A front-end developer (front-end webfejlesztő) programozza le azokat a dolgokat, amelyek a felhasználó számítógépéről is elérhetőek, a back-end programozó pedig azokat a folyamatokat programozza, amik a háttérben mennek, például adatok lekérdezése az adatbázisból egy bejelentkezés során.

Akkor mit is csinál egy webfejlesztő?

Most pedig fejtsük ki egy kicsit pontosabban, hogy mit is csinál egy webfejlesztő. Fentebb írtunk olyanról, hogy front-end webfejlesztő és back-end webfejlesztő, valójában ezt a két szakmát nevezzük webfejlesztőnek vagy webprogramozónak.

Front-end webfejlesztőnek nevezzük azokat a webprogramozókat, akik úgynevezett kliensoldalon programoznak, azaz azokkal foglalkoznak, amiket a felhasználó is lát a weboldalon. Például leprogramozzák, hogy egy adott gomb megnyomása után mi és hogyan jelenjen meg a weboldalon.

A front-end webprogramozás során a HTML, a CSS, a JavaScript és a jQuery a használt főprogramnyelvek. Szóval aki front-end programozásra adná a fejét, azoknak elengedhetetlen ezen nyelvek ismerete.

Back-end webfejlesztőnek nevezzük azokat, akik szerveroldalon programoznak. Mondhatjuk úgy is, hogy ők azok akik a háttérben tevékenykednek, mert olyan programokat írnak, amelyek futását a felhasználó nem látja szabad szemmel.

Például egy beléptetés során a felhasználó csak azt látja, hogy helyes-e vagy hibás a belépése, de azt nem látja, hogy a belépést a back-end programozó által írt kód ellenőrzi a háttérben, mert a back-end fejlesztők által megírt kódok kommunikálnak az adatbázissal, ahol leellenőrzik, hogy a felhasználó által beírt felhasználónév és jelszó megegyezik-e az adatbázisban szereplővel vagy sem.

A legelterjedtebb back-end programnyelvek a PHP, a Java és a Python, de még ide sorolhatnánk a JavaScript-et is, amit használnak front-end és back-end programozás során is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tech

Comments are closed.