könyvtár

A könyvtári asszisztensek vagy könyvtári ügyintézők feladata a könyvtár adminisztrációjának és szervezésének segítése. Feladataik közé tartozik a könyvtárlátogatók segítése a megfelelő referenciaanyagok megtalálásában, a könyvtárközi kölcsönzések feldolgozása és a látogatók saját könyvtári kártyára való feliratkozása.

Könyvtári asszisztens feladatai és felelősségei

A könyvtári asszisztensnek különböző feladatokat és felelősségeket kell ellátnia munkája során. Ezek a feladatok fontosak a könyvtár zavartalan működéséhez, mivel a főkönyvtáros munkáját segítik.

A következőkben a könyvtári asszisztens általános feladatai és felelősségei szerepelnek:

 • Könyvtári anyagok, például könyvek és DVD-k kölcsönzése a látogatóknak, és a visszaküldött anyagok begyűjtése.
 • A könyvtári anyagok katalogizálása és karbantartása.
 • Könyvtárak közötti kölcsönzések kezelése.
 • A visszaküldött tételek, például folyóiratok, könyvek és DVD-k rendszerezése és újrahasznosítása.
 • Az új könyvtártulajdonosok regisztrációjának kezelése és a könyvtári kártyák kiadása.
 • Megtanítja az embereket a könyvtári eszközök használatára.
 • Válaszol a látogatók kérdéseire.
 • Rutinfeladatok elvégzése, például telefonhívások fogadása és akták rendszerezése.
 • A könyvtári anyagok megtalálását segítő számítógépes könyvtári adatbázis használata és karbantartása.
 • Segít megtervezni és részt venni különleges könyvtári eseményeken, mint például gyermekfilm-estek, használtkönyv-kiárusítás vagy más különleges programok.

Mit csinál egy könyvtári asszisztens?

A könyvtári asszisztensek általában nyilvános könyvtárakban és iskolákban dolgoznak, hogy megkönnyítsék a könyvtárosok feladatait, és irodai támogatást nyújtsanak a könyvtárosoknak.

Rendben tartják a könyvállományt, a könyveket a polcokra rendezik, feljegyzik a hiányzó és sérült könyveket, és a könyvtárhasználók számára lefoglalt könyveket félreteszik.

A könyvtári asszisztensek a kölcsönzőpultnál dolgoznak, ahol könyveket és egyéb forrásokat kölcsönöznek ki a látogatóknak, és feldolgozzák a bírságok befizetését. Segíthetnek a könyvtár előkészítésében is, például a gyermekeknek szóló mesedélutánok vagy a tinédzserek könyvklubja alkalmával.

Könyvtári asszisztens készségek és képesítések

Ahhoz, hogy könyvtári asszisztensként jó munkát végezzenek, bizonyos készségekre és képzettségekre van szükségük. A munkáltatóknak ezeket a készségeket kell keresniük a jelentkezőkkel folytatott interjúk során, hogy javítsák a könyvtárba járás általános élményét a látogatók számára. 

A következő fontos készségekkel kell rendelkeznie egy könyvtári asszisztensnek:

 • A könyvtári asszisztensek naponta kapcsolatba kerülnek a közönséggel, segítenek nekik könyveket találni és kikölcsönözni. Nagyon fontosak az interperszonális készségek.
 • A könyvtári asszisztensek a könyvtári szoftvereket is naponta használják, hogy segítsenek az embereknek kutatni vagy anyagot keresni, valamint karbantartják a könyvtár adatbázisát.
 • A könyvtári asszisztenseknek meg kell hallgatniuk a segítségre szoruló vendégeket, érthetően kell válaszolniuk a kérdéseikre, és meg kell tanítaniuk őket a források használatára. A könyvtárosok utasításait is követniük kell.
 • A könyvtári asszisztenseknek részletorientáltnak kell lenniük, hogy az információkat és az anyagokat helyesen iktassák. A könyvtári anyagok feldolgozása megköveteli a részletekre való odafigyelést.

A segédkönyvtáros képzést Budapesten az okjakademia.hu hivatalos, felnőttképzéssel foglalkozó cégnél lehet elvégezni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.