fenntartható csomagolás

Fenntarthatóság. Biztosan sokszor találkozhattunk már ezzel a kifejezéssel, azonban nem biztos, hogy valóban értjük is a lényegét. A mai világban, amikor minden percről-percre változik és a hulladékok keletkezése sajnos állandó problémának számít, nehéz fenntarthatónak és környezettudatosnak maradnia egy-egy terméknek.

Számos kritériumnak kell megfelelni annak érdekében, hogy a világunk és a környezetünk élhetőbb legyen a jövőben is. A fenntarthatóság egy segítő kéz, azaz a kulcs egy olyan holnaphoz, amely mindannyiunk számára fontos kell, hogy legyen.

Éppen ezért a következőkben arról lesz szó, hogy mi is az a fenntarthatóság és hogyan tudnak a logisztikában dolgozók eleget tenni a fenntarthatóság alapelveinek. Vajon mitől lesz egy csomagolás környezettudatos?

Amennyiben Te is tennél egy kis lépést a környezetünkért és egy zöldebb jövőért, mindenképpen olvasd el a bejegyzésünket!

Mi is az a fenntarthatóság?

1987-ben az ún. Brundtland Bizottság fogalmazta meg:

„A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely megfelel a jelen igényeinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékeinek a saját szükségleteik kielégítésére és életstílusuk megválasztására való képességét.”

A fenntarthatóságot három alappillér határozza meg:

  1. Gazdasági
  2. Környezeti
  3. Társadalmi

Érdekességnek számít, hogy mára már egyre több vállalat tesz olyan intézkedéseket, amelyek segítségével egy fenntarthatóbb jövőt tudnak megvalósítani.

A fenntarthatóbb jövőt pedig az alábbi fontos intézkedésekkel tudják biztosítani:

  • Hulladék tudatos csökkentése
  • A megújuló energiákba való befektetés
  • A fenntarthatóbb jövőért dolgozó szervezetek támogatása

Így szabaduljunk meg a felesleges csomagolástól!

A környezetterhelés szempontjából a kiszállítás hossza mellett a felhasznált csomagolás mennyiségét is érdemes vizsgálni. Az online rendelések folyamatosan növekvő száma egyre több felhasznált csomagolóanyaggal jár. Ezt a problémát hosszú távon a gyártóknak is figyelembe kell venniük.

Jelenleg is látunk erre példákat, hiszen több gyártó úgy készíti már a termékei csomagolását, hogy azok könnyen, további dobozolás nélkül is közvetíthetők, címkézhetők legyenek az e-kereskedelmi rendszerben.

Mi számít fenntartható csomagolásnak?

fenntartható csomagolás

Kép forrása: Pixabay.com

A fenntartható csomagolás olyan csomagolási megoldások beszerzését, fejlesztését és használatát jelenti, amelyek minimális környezeti hatással és lábnyommal rendelkeznek. A fenntartható csomagolás környezetbarát és nem járul hozzá a természeti erőforrások további kimerüléséhez.

SPC: Sustainable Packaging Coalition

Ez a három betűből álló mozaikszó nem egy rejtélyes betegség vagy valamilyen ijesztő vegyi anyag rövidítése, hanem a fenntartható csomagolást jelenti.

A következő kritériumokat ajánlja a csomagolás fenntarthatónak tekintéséhez:

  • amely hasznos, biztonságos és egészséges mind az egyének, mind a közösségek számára,
  • megfelel a teljesítmény és a költség piaci kritériumainak,
  • megújuló energiaforrások felhasználásával készül,
  • hatékonyan újrahasznosítható vagy komposztálható otthoni vagy ipari berendezésekben

Az újrahasznosítás ereje

A csomagolóanyagok újrahasznosításának és ártalmatlanításának legjobb módjainak megismertetése a fogyasztókkal bonyolult lehet, mert a szabályok országonként, régiónként változnak. De az általánosan bevált gyakorlatok megoszthatók az újrafelhasználható vagy újrahasznosítható csomagolás egyértelmű fel címkézésével.

Növényi alapú csomagolással a fenntartható csomagolásért

Egyre népszerűbb és kedveltebb megoldásnak számít manapság a növényi alapú termék csomagolás. Ezek az anyagok különlegessége, hogy biológiai forrásokból származnak egészen a hínártól kezdve a kukoricáig.

A megfelelő növényi alapú csomagolás kiválasztása a termékektől függ. Élelmiszer esetében például biztosítani kell, hogy az anyag megvédje a terméket anélkül, hogy befolyásolná az ízét.

Komposztálható csomagolás

A komposztálható csomagolások olyan anyagokból – gyakran növényi alapú polimerekből – készülnek, amelyek komposztálhatók otthoni környezetben vagy ipari komposztáló létesítményekben.

A minőségtől és az anyagoktól függően egy kereskedelmi komposztáló létesítmény hozzávetőleg 90 nap alatt képes lebontani ezeket az anyagokat. A teljes fenntarthatósági ciklus azonban túlmutat a csomagoláson, ilyen irányú logisztikai megoldásokat is kíván.

Környezettudatos vízió

Amennyiben környezettudatos, egyedi csomagoló anyagot keresel a termékednek, nem kell tovább kutatnod, hiszen a Wanapack termékei maximálisan megfelelnek a fenti kritériumoknak.

A Wanapack Kft. 1991 óta készít és forgalmaz partnerei számára hullámpapírlemezből készült dobozokat, hullámpapír tekercset, és hullámpapír szeletet méretre vágva.

Fő tevékenységünknek a papíralapú termékek (pl.: dobozok) gyártása számít. Napról napra bővítjük az egyéb csomagolóeszközök kínálatát is mint fólia, ragasztószalag, pántoló, mert legfontosabb célunk vevőink teljes körű kiszolgálása. Tekercs értékesítésünk a csepeli és váci úti csomagolástechnikai boltunkból és a mezőfalvi telephelyünkről történik.

Kérd egyedi ajánlatunkat és tegyél egy nagy lépést a környezetedért!

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.