kincsek a padláson

Nem is gondolnánk, de a lakás valamelyik zugában igazi kincsek lapulhatnak. Könnyen lehet, hogy egy antik bútordarab vagy egy régi festmény hoz majd pénzt a konyhára.

Mi számít értékesnek?

A hosszú évek alatt felhalmozott holmik tárolgatása elég nagy felfordulással jár. Már szimplán azzal, hogy átnézzük és szortírozzuk a tárgyakat, sokat tehetünk a ház körüli rendért. Mi volna, ha ráadásként valamilyen értékes tárgyat is találnánk?

Mielőtt belevágnánk a tárolók, a padlás vagy a pince átfésülésébe, nézzük meg, mire érdemes odafigyelni, milyen tárgyak lehetnek gyümölcsözők. A régiség felvásárlással foglalkozó cégek leginkább a régi bútorok, porcelánok, festmények és különféle órák után kutatnak.

Az adott műtárgy vagy készlet értékét leginkább az alkotója, stílusa, kora és állapota határozza meg. Ugyanakkor semmit sem szabad a kukába hajítani, mert előfordulhat, hogy egy gyűjtő hiányzó puzzledarabjáról van szó.

Manapság a legkeresettebb régi bútorok a magyarországi és olaszországi reneszánsz enteriőrök, valamint a gótikus, barokk, rokokó és biedermeier szobaberendezések.

A porcelánok piacán továbbra is a hazai kuriózumnak számító, Zsolnay, Herendi és Hollóházi manufaktúrák termékei a legnépszerűbbek. Ami a festményeket illeti, a 20. századi magyar művek a legkelendőbbek.

Tegyük félre az érzelmeket!

Persze a dédszülőktől örökölt tárgyaktól nem lehet egyik napról a másikra megválni. Mégis azt tanácsoljuk, hogy ne habozzunk, éljünk mihamarabb a hagyatékfelvásárlás lehetőségével, mert soha vissza nem térő alkalmat szalaszthatunk el. Könnyen lehet, hogy ami ma még kelendő, az évek múlva már kevésbé az.

Az antikvitásokra tekintsünk amolyan második ajándékként, amiket a felmenők azért hagytak ránk, hogy azok fedezzék a következő karácsonyunkat, vagy a régóta tervezett konyhabútor megvásárlását, netán egy másik kontinensre „repítsenek” bennünket.

Szerencsére a legtöbb hazai régiségszakértő ingyenes értékbecslést kínál, így még egyszer átgondolhatjuk az eladást, mielőtt megválnánk a régiségektől.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.