klíma

Amikor beköszönt a tél, a legtöbben szívesebben töltik idejüket az otthon melegében. Habár egy ház vagy lakás manapság többféleképpen is felfűthető, az egyik legnépszerűbb modern megoldást a fordított ciklusú légkondicionáló berendezések biztosítják.

Ezek a készülékek nem csak nyáron, hanem télen is segítenek kényelmes körülményeket teremteni a szobákban – de vajon mindegy, hogy milyen hőmérsékletre állítjuk őket a fagyos hónapok során?

Amennyiben idén fordított ciklusú (például split) klíma telepítése mellett döntött a téli fűtés érdekében, akkor ez a rövid útmutató önnek szól!

Miért nem mindegy, hogy hogyan állítom be a klímát télen?

Ennek három fő oka van:

1. Egészség

Több tanulmány is bizonyította már, hogy környezetünk jelentősen kihat egészségünkre és általános jólétünkre. Ebben a hőmérséklet is fontos szerepet játszik, méghozzá több szempontból is.

A hidegben fogékonyabbak vagyunk a vírusos fertőzésekre. Ha túl alacsonyra állítja termosztátját, akkor ez irritálhatja nyálkahártyáit, ami különböző vírusos betegségek kialakulásához vezethet.

A hőmérséklet az alvás minőségét is befolyásolja. Egy túl meleg vagy túl hideg szobában sokkal nehezebb elaludni, ami felboríthatja az ember rutinját és másnapi fáradtsághoz vezethet.

Az asztmával élők számára különösen fontos szempont a páratartalom, hiszen a nedves levegő a gombáknak, a penésznek és más kéretlen szennyeződéseknek is kedvező körülményeket nyújt. A klímák nem csak a hőmérsékletet, hanem a páratartalmat is segítenek szabályozni.

Az idősebbek szervezetét különösen megviselhetik a magas hőmérsékletek, amelyek sajnos akár szívrohamot vagy stroke-ot is okozhatnak.

2. Kényelem

Hideg körülmények között az izmok megfeszülnek, és nehezen lazulnak el. Ez idővel izomfájdalmakat és kimerültséget okozhat.

Túl magas hőmérsékletek mellett az ember étvágya is fokozódik, ami túlfogyasztást eredményez.

Forró vagy épp hideg körülmények között koncentrálni is nehezebb. Azok, akik otthonról dolgoznak sokkal nehezebben végzik hatékonyan a munkájukat, ha nem megfelelő a levegő hőmérséklete körülöttük. Ugyan ez vonatkozik az otthon tanuló diákokra is.

3. Költségek

Az otthon túlfűtése rettenetesen költséges lehet, ami még egy ok arra, hogy a lehető legideálisabb hőmérsékletet állítsa be légkondicionáló berendezésén. Érdemes ezt minden egy fedél alatt élővel megbeszélni, és megegyezni egy olyan hőfokban, ami mindenki számára kényelmes és elfogadható.

Milyen hőmérsékletre állítsam a klímát?

A legtöbb szakértő télen 17-20°C közötti hőmérséklet beállítását javasolja a klímák termosztátján. Energiatakarékosság szempontjából ez a tartomány a legészszerűbb.

Na persze, a komfortérzete mindenkinek más egy adott hőmérsékleten. Például a csecsemők, az idősebbek és a betegeskedők számára magasabb fokozatok javasoltak.

Ezért is fontos megbeszélni minden lakóval, hogy a közös helységekben milyen hőmérsékletek uralkodjanak. Az otthon élők egészsége természetesen fontosabb, mint ezen spórolni.

A klímák használata télen

Íme néhány jó tanács a klímák költséghatékony használatához a téli hónapok során:

  • Szüntesse meg a huzatot. Csukja be az összes ajtót és ablakot, illetve szükség szerint húzza le a redőnyöket is, hogy a hő ne szökhessen ki a fűtött terekből.
  • Ne használja légkondicionálóját, ha nincs otthon. Ha önnek fontos, hogy fűtött otthonba térjen haza, akkor válasszon az okos klímák közül, amelyeket bárhonnan irányíthat okostelefonjával.
  • Kapcsolja alacsonyabb hőfokra klímáit éjszakánként. A meleg ágyban bizonyára nem lesz szüksége extra fűtésre.
  • Öltözzön melegen otthonában.
  • Kérjen rendszeres karbantartást klímaberendezéseihez, és tisztítsa vagy cserélje szűrőjét a klímaszerelő javaslatának megfelelően.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.