kerítés

Az úgynevezett gondozásmentes kerítések ma már egyre elterjedtebbek és népszerűbbek, ugyanakkor sokan még nem igazán ismerik őket, így nem tudják, milyen előnyöket tartogatnak. Cikkünkben ezért most sorra vesszük a legkiemelkedőbb tulajdonságaikat.

Nincs szükség karbantartásra

Ahogy az már a “gondozásmentes” szóból is sejthető, e kerítések legfőbb ismérve, hogy nem kell őket karbantartani. Míg a fakerítéseknél megszokhattuk, hogy legfeljebb 2-3 évente sort kell keríteni a lecsiszolásra és az újrafestésre, a kovácsoltvasnál pedig a rozsdamentesítésre, addig a gondozásmentes Nívó kerítés semmiféle felújítást nem igényel.

A speciális festékréteggel ellátott elemek ugyanis ellenállnak az UV-sugárzásnak, a csapadéknak, a hőmérséklet ingadozásának. Tehát nem fakulnak, nem vetemednek, nem deformálódnak, és a festék sem pereg le róluk. A karbantartás kimerül mindössze annyiban, hogy néha egy kis mosószeres vízzel letöröljük róla a port.

Akiket csak az tart vissza ezektől az innovatív kerítésektől, hogy a fa természetes megjelenését kedvelik, azok számára jó hír, hogy az elemek fahatású festéssel is rendelhetőek, hogy a lehető legélethűbb illúzióját keltsék a valódi faléceknek.

A kezdeti befektetés hosszú távon megtérül

Való igaz, hogy a gondozásmentes elemek sok esetben drágábbak lehetnek, mint a falécek, ugyanakkor ezt ellensúlyozza az imént említett időtállóság. Számoljuk csak össze, hogy 15-20 év alatt fakerítés esetén mennyit költünk csiszolókorongokra, festékekre, ecsetekre, lakkbenzinre, felületkezelő anyagokra, a tönkrement deszkák cseréjére. Ehhez pedig még adjuk hozzá azt a sok időt és energiát is, amit elvesz tőlünk a kerítés felújítása.

Nem lenne jobb ezt az időt kellemesebb dolgokkal, például pihenéssel vagy a hobbinkkal tölteni? Ha így nézzük, a gondozásmentes kerítés kezdeti magasabb ára hamar megtérül, hiszen sem időt, sem pénzt nem kell a karbantartására áldozni.

Környezetbarát megoldás

A fa egy ősidők óta használt természetes építőanyag. Sokáig nem is igazán akadt más alternatíva, amivel ki lehetett volna váltani. Manapság azonban a technika fejlődésének köszönhetően már korántsem ez a helyzet.

Ezért napjainkban már nincs szükség arra, hogy élő, oxigént adó fákat vágjunk ki csak azért, hogy majd kerítést építsünk belőlük. Az erdőpusztulások és a zöldterületek folyamatos csökkenésének korában mondhatni luxus a fákat ilyen célra pazarolni.

A fém kerítéselemekkel azonban remekül kiválható az igazi faanyag, amivel kíméljük az erdőket. Illetve még egy érv a környezetvédelem mellett: mivel ez a fajta kerítés nem igényel felújítást, így nem kell a környezetre (és az emberi egészségre) ártalmas festékeket, felületvédő anyagokat használni.

Sokoldalú felhasználhatóság

Ne higgyük, hogy csak a faléceket lehet sokrétűen felhasználni! Az alumínium kerítéselemekből is éppúgy készülhet például erkély- vagy teraszkorlát, falburkolat, kukatároló vagy akár pergola is. Ezáltal még több területen válthatjuk ki vele a faanyagot.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.