gyökérkezelés

A gyökérkezelés szó hallatán a legtöbbünknek összeszorul a gyomra. Ami nem is csoda, hiszen szinte mindig több fogorvosi vizitre van szükség  a gyógyuláshoz, ráadásul a hagyományos gyökérkezelés sikere nem mindig maximális.

Az elmúlt években azonban egy új eszköz forradalmasította a gyökérkezelést: a fogászati mikroszkóp, amelynek segítségével közel 100%-os sikerráta érhető el.

A cikkben áttekintjük, hogy mikor van szükség a gyökérkezelésre, miért érdemes végigcsinálni a kezeléseket és arról is szó lesz, hogy mitől olyan különleges a fogászati mikroszkóp.

gyökérkezelés

Kép forrása: Freepik.com

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Ha a fog belső, idegekkel átszőtt élő részét védő keményszövetek – azaz a fogzománc és a dentin – fogszuvasodás vagy baleseti sérülés következtében megsérülnek, akkor szabaddá válik az út a kórokozók számára a fog védtelen belseje felé.

Ilyenkor a fogbél gyulladása következik be, amely szinte elviselhetetlen fájdalommal jár. A gyulladás csak korai esetben fordítható vissza töméssel, a betegek legtöbbször már túl későn látogatnak el a rendelőbe.

Ha a gyulladás tehát bejut a fog belsejébe, akkor nem csak az extrém fájdalommal kell számolni. Hanem azzal is, hogy a gyulladás tovább terjedhet a csonthártyára, majd fogászati góc, vagy tályog alakul ki. A baktériumok pedig a véráramba kerülve a szervezetben mindenhova eljuthatnak, amely másodlagos betegségek és súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

Ilyenkor az egyetlen megoldás a gyökérkezelés

Az szövődményes fogbélgyulladás kezelésére egyetlen módszer létezik – ez pedig a gyökérkezelés. Ilyenkor a fogorvos először eltávolítja a szuvas és fertőzött keményszöveti fogrészeket, majd feltárja a gyökércsatornákat és fertőtleníti azokat. Az első kezelés végén a páciens egy ideiglenes gyógyszeres tömést kap, majd 1-2 hetes várakozási idő következik. A várakozási idő leteltével derül ki, hogy sikerült-e a fog belsejét teljesen kitisztítani, és szükség van-e további kezelésekre.

Sajnos az a tapasztalat, hogy a legtöbb esetben legalább 2-3 kezelés kell, ugyanis a bonyolultabb anatómiai felépítéssel rendelkező fogak belsejét rendkívül nehéz kitisztítani. Hagyományos gyökérkezeléssel pedig az is előfordulhat, hogy végül nem sikerül megállítani a gyulladást, és a fogat mégis el kell távolítani.

gyökérkezelés

Kép forrása: Freepik.com

Fantasztikus eredmények a gyökérkezelésben a fogászati mikroszkóp segítségével

Ahogy már említettük, a fogak gyökereiben úgynevezett gyökércsatornák találhatóak – ezekben futnak az idegek és lágy szövetek. Főleg az őrlőfogak esetében azonban nagyon gyakori, hogy ezek a csatornák szinte átláthatatlan hálózatot alkotnak, és rendkívül vékonyak, görbék.

Nem csoda tehát, hogy a sokszor mindössze tized milliméter átmérőjű gyökércsatornák feltérképezése és kitisztítása nem tökéletesen sikeres, hiszen szabad szemmel lehetetlen látni őket.

A fogászati mikroszkóp azonban több, mint húszszoros nagyításra képes, így a szakavatott gyökérkezelésre specializálódott fogorvos már nagyságrendekkel hatékonyabban képes kezelni a fogat. Ennek következtében gyakran kevesebb fogászati vizit szükséges és a beavatkozás sikerességének esélye is jóval magasabb – akár a 100%-hoz közelíthet.

A gyökérkezelésben ezen kívül gyakori komplikáció a kezeléshez használt műszerek beletörése a fogba. Régebben ez megoldhatatlan problémát jelentett, ma már azonban a törött műszerek a fogászati mikroszkóp segítségével legtöbbször eltávolíthatók, vagy megkerülhetők.

Így az előzetesen sikertelenül gyökérkezelt fogak is kapnak egy új esélyt, és nem kell fogat húzni, majd pótolni.

Megéri bajlódni a gyökérkezeléssel?

Sajnos a köztudatban még mindig az az elképzelés él, hogy ha meg is mentik a fogat, az pár év alatt tönkremegy és még is ki kell húzni. Ma már azonban a fogászat óriási fejlődésének és a modern módszereknek köszönhetően a fog akár élethosszig is kitarthat gyökérkezelés után.

Ehhez természetesen helyes kezelés és a fog megfelelő felépítése szükséges – valamint a páciens részéről helyes fogápolás és a fogászati kontrollokon való rendszeres megjelenés.

Összességében azonban elmondható, hogy a fogászati mikroszkópnak köszönhetően ma már mindenképpen érdemes belevágni a gyökérkezelésbe – és a fájdalomtól sem tartani, hiszen minden kezelést helyi érzéstelenítésben végeznek.

A cikk a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum szakmai támogatásával készült.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.