kerékpár guminyomás

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a megfelelő kerékpár guminyomás leellenőrzése nem tartozik sokunk legsürgősebb teendői közé, mielőtt rápattannánk a drótszamarunkra. Az esetek legnagyobb többségében a vizsgálat egy egyszerű nyomkodásban kimerül, holott a „kézrátételes” módszer korántsem célravezető.

Mire figyeljünk oda?

A megfelelő kerékpár guminyomás beállítása nem elbagatellizálható, ugyanis nem csupán sokat ronthat a biciklizés élményén, de rosszabb esetben akár sérülésveszéllyel is járhat, úgy a bringa, mint a gazdája esetében egyaránt.

Amennyiben a kerékpár guminyomása az optimálisnál kevesebb – azaz túlságosan puha kerekeken tekerünk – a gumik az elfogadhatónál nagyobb felületen érintkeznek a talajjal, és így megnő a gördülési ellenállás. Ennek következtében a pedálozás jóval nagyobb erőfeszítésbe kerül és a gumik is roncsolódhatnak.

Túlfújt kerekek esetében viszont könnyen áteshetünk a ló túloldalára. A kelleténél keményebb abroncsok ugyanis nem nyelik el a felszíni ütődéseket, sőt, kvázi visszapattannak a földtől, és így a bicikli nehezen irányíthatóvá válik. Ráadásul az előző esethez hasonlóan, a túl nagy nyomás is okozhat defektet.

A guminyomás táblázat segítségével könnyedén áthidalhatjuk a problémákat

Ahhoz, hogy elérjük az aranyközéputat egy rendkívül praktikus guminyomás táblázat is a rendelkezésünkre áll. Jóllehet, a gyártók a legtöbb gumiabroncson ugyan feltűntetik a minimális és maximális nyomás határértékeit, érdemes észben tartani, hogy az optimális mennyiség több tényező keresztmetszetéből tevődik össze.

A kerékpár és a gumik típusán kívül, a szállítandó súly, az útviszonyok milyensége és az időjárás jellege is meghatározó szerepet tölt be a pontos guminyomás beállításakor.

Néhány hasznos tipp

A guminyomás táblázat alapján, tipikusan magasnyomású kerekeken gurulnak például az országúti kerékpárok, míg a mountain bike-ok esete pont a másik véglet. A trekking bicajok pedig a skála középtáján helyezkednek el. Bónusz tipp: ha nehezebbek vagyunk 75 kg-nál, ráadásul az úttest is nedves, jobb, ha a táblázat szerinti maximum érték közelében hagyjuk a nyomásmérő mutatóját.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.