elektromos autó töltő kiépítése otthon

Egy elektromos autó töltő kiépítése otthon hosszútávon költségkímélő és kényelmes megoldás lehet valamennyi villanyautó tulajdonos számára. Az elektromos gépjárművek egyre elterjedtebbek nálunk is, ma már egyáltalán nem szokatlan jelenség, ha feltűnik egy ilyen darab a hazai utakon.

Azonban minél több villanyautó kerül forgalomba, annál nagyobb lesz az egy köztéri töltőpontra jutó gépkocsik száma, és annál jobban csökken az esélye annak, hogy találunk egy szabad helyet. Ezért idővel csak egy elektromos autó töltő kiépítése otthon lehet a megfelelő megoldás, nézzük is hogyan és miért?

Miért éri meg egy elektromos autó töltő kiépítése otthon?

A közterületeken, bevásárlóközpontok pakolóiban vagy más nyilvános helyeken elérhető töltőpontok egyre leterheltebbek lesznek. Pár éve, amikor még az újdonság erejével hatott a villanykocsi, még egymás mellett álltak az üres nyilvános töltőpontok, amelyeket akkoriban ráadásul ingyenesen is lehetett használni.

Napjainkra azonban nem csak az üres helyek fogynak, hanem az ingyenes töltőállomások is, így idővel érdemes lehet elgondolkodni, megéri-e egy elektromos autó töltő kiépítése otthon.

Azzal számolnunk kell, hogy egy ilyen töltőpont telepítésének van egy jelentős bekerülési összege. Jó eséllyel nem csak a berendezést kell megvásárolnunk és az azt beépítő szakember munkadíját megfizetnünk, hanem felül kell vizsgáltatni a háztartásunk elektromos hálózatát is.

Arra egy újabb nagyfogyasztó fog kapcsolódni, és egy villanyautó töltése összehasonlíthatatlanul nagyobb terhelés jelent, mintha csak a mobiltelefonunkat tennék fel egy gyorstöltésre.

Miért fontos az elektromos hálózat felülvizsgálata?

Nagy valószínűséggel nem arra tervezték a háztartás hálózatát, hogy ekkora terhelést is képes legyen elviselni, azonban ez nem kizárt. A hálózat terhelhetőségét elsősorban a főbiztosító névleges árama mutatja meg.

Ha ez nem elegendő, akkor szükséges lehet az úgynevezett amper bővítés, azaz a hálózati teljesítmény növelése is. Ez szintén költségekkel jár, azonban hosszútávon így is megtakarítást jelenthet egy elektromos autó töltő kiépítése otthon.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.