ágaprító

Régebben ősszel, amikor lehullottak a falevelek, az avarégetés teljesen természetes tevékenység volt. Manapság azonban ezt már nemhogy nem nézik jó szemmel, hanem egyenesen tilos avart égetni. Éppen ezért, egyre gyakrabban fordul elő, hogy az ember benzines ágaprító vásárlásába fog, hiszen enélkül nem tudna mit kezdeni azokkal.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért érdemes ágapírót használni.

A mai kor lehetőségei

Megtanultuk, hogy lehet máshogy hasznosítani az ágakat. Nem csak égetéssel, hiszen a komposztba belekeverve, a belőle származó szerves anyag visszakerül a földbe, ezzel is növelve a talaj termőképességét, pótolja a hiányzó makro és mikro anyagokat.

De nem csak a termőföldet javítja, hanem az állatok, főleg a sünök számára biztosít téli menedéket az avarkupac.

Vannak azonban a levelektől nagyobb és egyben nehezen komposztálható darabok, az ágak, lenyesett gallyak, amelyekkel kezdeni kell valamit, és erre jó az ágdaráló. Ha nem saját gépünk van, hanem úgy rendeljük meg az ágdarálást,  bizony több tízezer forintba is belekerülhet.

Kiszállási díj, a darálás óradíja és ha még el is akarjuk szállíttatni a darálékot, az még plusz költség. Ha csak egyszer van szükségünk erre a munkára, akkor lehet, hogy megéri megrendelni, de ha van több fánk, bokrunk, akkor azok mindig adnak darálni valót, főleg a nyári viharok után.

Mire használható a zöldhulladék?

Miután a zöldhulladék nem is hulladék igazán, hiszen a kertünkben elterítve megvédi a földet a nyári hőségben a kiszáradástól, megtartja a nedvességet a talajban, jó lenne ezt felhasználni a saját kertünkben. Ehhez azonban szükségünk van egy kisgépre egy ágaprítóra, amire csak egyszer kell beruházni és szükség esetén csak elő kell venni.

A mulcsozás és a komposztálás módszerével nem zsigereljük ki a kertünket, mert ezek az anyagok a lebomlásukkal táplálják a talajt, elsőrangú talajjavítók, és a háztartási hulladék mennyiségét is csökkenteni tudjuk ezzel.

Mekkora gépre van szükség?

Az ágaprító kisgépek elektromos vagy benzines változatban is kaphatók, az eltérés a teljesítményükben és az árukban van. Abban az esetben ha nem túl nagy a kertünk és meg tudjuk oldani az elektromos áram csatlakoztatását, akkor az elektromos aprítógép is bőven elég lehet. Főként fiatalabb kertek esetében bizonyulhat jó megoldásnak.

Ha viszont nagyobb a területünk és öregebb, vastagabb ággal rendelkező fáink vannak, esetleg sok bokrunk, akkor mindenképpen a benzinmotoros változat a megfelelő.

Nem is kell minden egyes leesett ágnál beüzemelni, hiszen a faág száradásával az aprítás is gyorsabban és jobban megy, ezért célszerű több darabot félretenni és egyszerre felaprítani és elhelyezni növények alatt mulcsként.

Összegezve tehát elmondható, hogy amennyiben kerttel rendelkezünk és vannak nagyobb fáink és bokraink, mindenképpen érdemes beruházni egy ágaprító gépre, hiszen bármikor szükségünk lehet rá főként, hogy mostanában az éghajlatváltozás hatására nagyon sokszor fordul elő jelentősebb vihar.

Az, hogy elektromos vagy benzines legyen a gépünk a kertünk nagysága alapján nekünk kell eldönteni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.