biofeedback tréning

A biofeedback tréning segítségével a páciensek képesek megtanulni azt, hogy hogyan kontrollálják és irányítsák a testük azon fiziológiás folyamatait, amelyek nem tudatosak és nem akaratlagosak. Ilyen például a vérnyomás szabályozása vagy éppen az izmok működtetése.

A biofeedback a Belvárosi Orvosi Centrumban is elsajátítható, alkalmazásával lehetséges a rejtett kismedencei izmok megerősítése. Akár négy-hat hét alatt is elsajátítható, gyorsabban és biztosabban, mint a konvencionális gátizomtorna.

A betegek egyszerűen megtanulják a kismedencei izmaikat relaxálni

A tréning által a betegek egyszerűen megtanulják a kismedencei izmaikat relaxálni, így a fájdalmak csökkennek, akár meg is szűnhetnek. Számos kismedencei betegség kezelésében bátran alkalmazható ez a tréning, nőknél és férfiaknál egyaránt.

Ilyen betegség például a vizeletinkontinencia, a krónikus székrekedés, a székletinkontinencia, az irritábilis bél szindróma (IBS), valamint ide sorolható a krónikus kismedencei fájdalom, amelynek hátterében állhat hólyagfájdalom, krónikus stressz, krónikus prostatitis, vulvodynia.

A betegnek hetente 1-2 alkalommal kell részt vennie a kezelésen

Az eljárás alkalmazható ismeretlen eredetű és krónikus kismedencei panaszokat okozó problémák esetében diagnosztikát segítő módszerként. Ebben az esetben a szakorvos megméri a kismedencei izmok tónusát, együttműködési készségét, erősségét és relaxációra való képességét.

A vizsgálat segítségével lehet következtetni a tünetek forrására, a szükséges terápiára, valamint a kezelés várható eredményességére. Amennyiben a biofeedback tréning terápiaként történő alkalmazására kerül sor, a betegnek hetente 1-2 alkalommal kell részt vennie a kezelésen. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy megismerjék a saját testüket és megtanulják az izmaik tudatos működtetését.

Javítható a kismedencei izmok működése

Az elsajátított tudás megszilárdítását segíti a páciensek számára a gyógytornászok által megtanított és később napi rendszerességgel végezhető torna. A hatás sok esetben már az első alkalmat követően megmutatkozik, azonban a teljes hatáshoz szükség van a 8 alkalmas tréningsorozatra, valamint a gyakorlásra.

A légzés biofeedback kismedencei tréning segítségével csökkenthetőek a kismedencei panaszok, javítható a kismedencei izmok működése. Ennél a módszernél a páciens mellkasára kerül egy légzésfigyelő pánt, amely méri a légzés mélységét és ritmusát.

Egy számítógépes program segítségével folyamatosan lehet látni a páciens légzését, valamint az utasításokat arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet megváltoztatni azt optimálisra. Ennek a tréningnek köszönhetően a kismedencei izmok ellazulnak, oldódik a feszültség és javul a vérkeringés.

A tréninget sok esetben kombinálják egyéb fizioterápiás technikákkal, amelyek segítenek az izomkoordináció és az izomtónus fejlesztésében.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.