billingo.hu

Mi a különbség a minimálbér valamint a szakmunkás, a szakképzett és a diplomás minimálbér között? Mikor nem kell a munkaadónak figyelembe vennie a munkavállaló diplomáját? Az alábbiakban ismertetjük az aktuális szabályokat és tisztázzuk, hogy mi a különbség a minimálbér fogalmai között. Minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Mit jelent a minimálbér? A minimálbér olyan államilag szabályozott munkabért jelent, amelyet a munkaadó minimálisan köteles kifizetni a főállású munkavállalója számára. Törvény tiltja, hogy a meghatározott összegnél alacsonyabb fizetést adjon a munkaadó.

Mi határozza meg, hogy valaki jogosult-e a garantált minimálbérre?

A garantált bérminimumot sokan tévesen diplomás minimálbérnek nevezik, pedig nem kizárólag diplomához kötött, hanem például érettségihez, illetve olyan szakképesítéshez, amely az adott munkakör betöltéséhez feltétlenül szükséges. Emiatt egyébként gyakran szakmunkás vagy szakképzett minimálbérként is emlegetik, de lényegében mindegyik a garantált bérminimumot jelenti.

A garantált bérminimumot 2006. július 1-jén vezették be. Minden esetben az határozza meg, hogy valaki jogosult-e a garantált bérminimumra, hogy milyen a munkaköre. Amennyiben a pozícióhoz szükséges a közép- vagy felsőfokú végzettség, esetleg valamilyen speciális szakképesítés, akkor mindenképpen jár.

Mikor nem kell a munkaadónak figyelembe vennie a munkavállaló diplomáját?

Arra is van példa, hogy valaki diplomával rendelkezik, ám olyan munkakörben dolgozik, amely esetében nem követelmény a diploma. Ilyen lehet például a portás, az árufeltöltő, a takarító vagy a gondnok. Ebben az esetben természetesen a munkaadónak nem kell figyelembe vennie a munkavállaló diplomáját, hiszen a munkakör betöltéséhez nincs rá szükség.

Bizonyos adókedvezmények befolyásolják a nettó minimálbér összegét, így több pénz maradhat a munkavállaló zsebében. Ilyen adókedvezmény például a családi adókedvezmény, amelyet minden gyermek után igénybe lehet venni. További adókedvezmény a 25 év alatti szja-mentesség, amit 2022. január 1-jén vezettek be. Ennek köszönhetően a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Édesanyák adókedvezménye, első házasok adókedvezménye

A négy- vagy többgyermekes édesanyák a személyi jövedelemadó fizetése alól életük végéig mentesülnek a kereső tevékenységből származó jövedelmük után. Ráadásul ez a kedvezmény nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét sem.

Az első házasok kedvezményével is lehet csökkenteni a személyi jövedelemadó mértékét. Az első házasok közösen havonta 5 ezer forintos szja-kedvezményben részesülnek a házasságkötés utáni hónaptól számítva két éven át.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.