mezei veréb

A mezei veréb (Passer montanus), állandó madarunk, télen időnként kóborol. Európában és Ázsiában csak a legészakibb területeken nem fordul elő. Észak-Amerikába, Ausztráliába és egyes szigetekre is betelepítették. Társas madár, nem ritka, hogy több százas csapatokba verődik, télen a madáretetőt is gyakran látogatja.

Legközelebbi rokonától, a házi verébtől legjobban sötét színű pofafoltja különíti el, valamint az, hogy a hím és a tojó tollazata között nincs lényeges különbség. Testhossza 12,5-14 cm, testtömege 24-38 gramm, míg szárnyfesztávolsága 21-26 cm.

mezei veréb

Kép forrása: Pixabay.com

A mezei veréb, feje teteje, halántéka és nyakszirtje vörösbarna árnyalatú. Szemsávja, a szeme alatt levő sáv, hátsó fültájék foltja és az állát-torkát beborító nagyméretű folt fekete színű. Pofája és nyaka felső része fehér, míg hasi oldala fehéres-barnás.

A mezei veréb hangja:

Rovarokkal, valamint magvakkal is táplálkozik, a nyári időszakban rovarokat, míg télen magokat fogyaszt. Fiókáit kisebb termetű ízeltlábú rovarokkal eteti. Leggyakrabban szántóföldeket szegélyező bokorcsoportokat, fasorokat választ fészkelő helyéül, de az sem ritka, hogy a falvakban házi verebekkel közösen fészkel.

A mezei veréb áprilistól augusztusig évente két alkalommal költ. Ha kedvező az időjárás már március végén, hűvösebb, csapadékos időben csak április második felében kezdődik a költés. Fészkét természetes vagy mesterséges madárodúba, vagy üregekbe építi, a fészek építésében a hím és a tojó is részt vesz.

mezei veréb

Kép forrása: Pixabay.com

Fészekalja általában 5-7 tojásból áll, nagyrészt a tojó kotlik, de időnként a hím is besegít, és ül egy kicsit a tojásokon. A fiókák 13-14 nap alatt kelnek ki, a kikeléstől számítva, 16-18 nap múlva pedig már el is hagyják a fészket. A fiókákat mindkét szülő eteti.

A mezei veréb állománya hazánkban stabil, azonban Nyugat-Európában jelentős csökkenést mutat. Azért, hogy erre a komoly problémára felhívja a figyelmet, a Magyar Madártani Egyesület a mezei verebet választotta az „év madarának” 2007-ben. A mezei veréb Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.