mezei pacsirta

A mezei pacsirta (Alauda arvensis) Európa és Ázsia jelentős részén, valamint Észak-Afrikában is költő madárfaj, a nyílt pusztaságok, szántók, legelők madara. Rövidtávú vonuló, csak az igazi tél beálltával vonul kissé délebbre, de áttelelő példányait is rendszeresen megfigyelhetjük.

Többnyire a talajon tartózkodik, jelenlétéről hangja árulkodik. Étrendje az évszak függvényében változik, nyáron rovarokkal, rovarlárvákkal, szipolyokkal, sáskákkal és hernyókkal táplálkozik, míg ősszel és télen magvakat fogyaszt.

Testhossza 18-19 cm, szárnyfesztávolsága 30-36 cm, a hím tömege 34-50 gramm, a tojóé 26-43 gramm. Háta világos- és sötétbarna foltokkal pettyezett, a hasa piszkosfehér árnyalatú. Jellegzetessége a fejtetőn lévő, felmereszthető búb, halvány szemöldöksáv és szemgyűrű, valamint a csíkos mellmintázat, mely élesen válik el az egyszínű hastól.

mezei pacsirta

Kép forrása: Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0

Évente kétszer, ritkább esetben háromszor költ. Nászrepülésük során a hím és a tojó néhány méteres magasságban kergetőzik, majd ismét a földre száll. A fészkelőterület kiválasztását követően a hím nagy magasságokba emelkedve, folyamatosan énekelve hirdeti ki a pár költőhelyét.

A pár közösen alakítja ki a fészek helyét a talaj egy természetes mélyedésében, amit a tojó apró növényi részekkel bélel ki. Fészekalja általában 4-6 tojásból áll, melyeken a 12-13 napig tartó kotlás során csak a tojó ül.

A mezei pacsirta hangja:

A szülők a fiókákat közösen etetik, a fiatal madarak a röpképességük elérése előtt elhagyják a fészket, de a közelében maradnak. Ekkor még szüleik gondoskodnak az etetésükről. Háromhetes korukban már képesek repülni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2003-ban a mezei pacsirtát „Az év madarává” választotta a hazánkban élő többi pacsirtafajjal együtt. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: MME; Wikipédia; Adatbank.transindex.ro

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.