piroslábú cankó

Meglehetősen későn kezdett pótköltésbe, de szerencsére mégis sikerrel felnevelte fiókáit egy piroslábú cankópár a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén.

Magyarországon a vonulási időszakokban több cankófaj is megfigyelhető, akár népesebb csapatokban is. Közülük azonban a billegetőcankó mellett csak a piroslábú cankó fészkel hazánkban, a vízállásos, szikes gyepeken, mocsárréteken.

A faj nevét élénk, piros színezetű lábáról kapta. Gyakran bíbicek és nagy godák társaságában telepedik meg. Ezeknek a fajoknak a jelenléte jól jellemzi az ilyen területek ökológiai állapotát, adott esetben az élőhely területkezelésének eredményességét.

A cankók és más partimadarak fészkelését számos tényező meghiúsíthatja, például a kiszáradás, az elárasztás vagy a különféle ragadozók (fészekpredáció). A sikertelen fészkelést nagyon gyakran pótköltéssel kompenzálják, azaz újra tojásokat raknak.

Így tett az a cankópár is, melynek négy tojásból álló fészekaljára június 17-én találtak rá a kardoskúti Fehér-tó térségében a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai. A dolog érdekessége, hogy ilyen késői időpontban (amikor a fiókák egy része már röpképes), nagyon ritkán kezdenek pótköltésbe a piroslábú cankók.

Június 29-én újra megvizsgálták a fészket, melyben minden jel szerint sikeresen kikeltek a fiókák, legalábbis a fészekcsészében és közvetlen környezetében talált tojásmaradványok vizsgálata ezt támasztja alá.

Piroslábú cankók a Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi tájegységében költenek, igaz csak kis számban. Európában a faj számára alkalmas, nedves élőhelyek fogyatkozása miatt az állománya csökkenést mutat, ezért hazánkban fokozottan védett státuszt kapott.

Kép forrása: KMNP.hu / Szerző: Palcsek István Szilárd

Forrás: KMNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.