meggyvágó

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hazánk egyik legnagyobb termetű pintyfaja, Eurázsia területén gyakori madárfaj. Magyarországon szinte mindenhol előfordul leggyakrabban gyümölcsösökben, városi parkokban, elegyes erdőkben, ligeterdőkben találkozhatunk vele.

A télen feltűnik a madáretetők környékén is, ahol testi erőfölényét kihasználva, agresszíven léphet fel a kisebb termetű madarakkal szemben. Megfigyelése ilyenkor a legegyszerűbb, mivel egyébként eléggé óvatos, csendes madár és könnyedén elrejtőzik a fák lombkoronájában.

Táplálékát főként a bokrok, fák magvai jelentik, rendkívül erős csőrével, akár a meggy magját is szét tudja roppantani, ahogy erre magyar neve is utal. Nagyon szereti a vadcsere magját, valamint a galagonya, kökény, kőris és juhar termését is szívesen fogyasztja.

A meggyvágó hangja:

Ha szeretnénk a kertünkbe csalogatni, segítségünkre lehet, ha az előbbi cserjékből és fákból is ültetünk a kertbe, ezek jól illeszkednek a természetes hatású, madárbarát kertekbe. Bár a kifejlett madarak táplálékát a magok, termések jelentik, fiókáit hernyókkal eteti.

A meggyvágó tömzsi termetű madár, feje testéhez képest nagy, nyaka pedig rövid. Testhossza 18 cm, szárnyfesztávolsága 29-33 cm, testtömege 46-80 gramm. Kékesfekete szárnyait fehér keresztszalag díszíti. Feje fahéj árnyalatú, torokfoltja fekete, háta gesztenyebarna, míg testalja ibolyaszínű.

Évente egyszer, míg az állomány egy része másodszor is költ. Az első fészekalj általában május első felében válik teljessé, ha meleg az időjárás, hamarabb kezdi meg a költést. A második költésre általában június végéig, július elejéig kerül sor.

meggyvágó

Kép forrása: Pixabay.com

Fészkét általában a lombkorona belsejébe, ágvillába építi, a fészek vékony ágakból készül, melyet növényi rostokkal bélel ki. Az első költés során általában 5-6 tojást rak, míg a második költésnél 3-4-et. A tojásokon, csak a tojó kotlik, miközben a hím eteti.

A meggyvágó fiókák 12-13 nap elteltével bújnak ki a tojásokból, a fészket pedig 10-11 napos korukban hagyják el. A család a fészek elhagyása után együtt marad, a szülők és a fiatal meggyvágók együtt járnak táplálék után a szülők vezetésével.

A meggyvágó Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.