meditáló férfi

A meditációt sokan valami misztikus, elvont dolognak gondolják, pedig mi sem áll távolabb az igazságtól. Sok hétköznapi ember – sőt, hírességek, vagyonos cégvezetők is – rendszeresen meditálnak, hiszen a gyakorlás rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Különösen igaz ez a napjainkban egyre népszerűbbé váló Transzcendentális Meditációra.

Mi a meditáció lényege?

Nem új keletű dologról van szó, a meditálást a Távol-keleten az emberek évezredek óta gyakorolják. Bár eredetileg az volt a célja, hogy általa megvilágosodjanak és megértsék az élet különleges összefüggéseit, a mai ember számára inkább más célokat szolgál.

A mai rohanó világában a meditáció lett az elcsendesedés, a relaxáció és a stressz csökkentésének egyik legnépszerűbb módja. A gyakorlás során a figyelmünk befelé irányul, tudatosan elcsendesítjük az elménkben tomboló tengernyi gondolatot. Ez nemcsak mentális megnyugvást eredményez, hanem az egészségi állapotunkra is jó hatással van.

Melyek a meditáció legfőbb előnyei?

A rendszeresen meditálók számos pozitív változtatást tapasztalnak az életükben. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 • Könnyebben veszik a stresszes helyzeteket
 • Optimistábbak, csökkennek a negatív érzéseik és aggodalmaik
 • Nő a kreativitásuk
 • Több elfogadással, türelemmel és szeretettel tudnak mások felé fordulni
 • Jobban meg tudják élni a jelen pillanatot
 • Javul az intuíciójuk, ezáltal jobb döntéseket tudnak hozni

Mindemellett olyan belső békét és nyugalmat tapasztalnak, amely nem csupán a meditáció gyakorlása alatt áll fenn, hanem a mindennapokba is beépül.

Hogyan lehet meditálni?

A meditációnak többféle módja is van: léteznek koncentrációra épülő technikák, vezetett meditációk, mozgással összekötött gyakorlatok (pl. jóga, tajcsi), illetve test figyelést igénylő módszerek. Sok ember számára az a tapasztalat, hogy ezek nehezek, és emiatt sokan feladják.

Pedig van a meditációnak egyszerű módja is. A Transzcendentális Meditáció abban különbözik ezektől a módszerektől, hogy könnyű megtanulni és gyakorolni is, emiatt egyre népszerűbb. Ehhez a technikához nincs szükség erőfeszítésre és koncentrálásra, csupán egy mantrát kell magunkban ismételgetni.

Ha megtanuljuk, hogyan gondoljuk a mantrát helyesen, akkor a mantra hatására természetes módon előáll a mély pihenés, és a gondolatok elcsitulnak, az elme megnyugszik.

Ezt a módszert autodidakta módon nem lehet megtanulni, de egy négy napos tanfolyam keretében könnyedén elsajátíthatóak az alapok.

Hogyan javítja a meditáció az egészséget?

Ma már az orvosok is egyre gyakrabban ismerik el, hogy sok betegség lelki eredetű, és elsődlegesen a stressz miatt alakul ki. A dolog tehát kézenfekvő: a kiváltó okot, azaz a stresszt kell feloldani, így érhető el a teljes gyógyulás.

Már több kutatás is alátámasztja, hogy a meditációval tartós javulást lehet elérni ezeken a területeken:

 • depresszió, szorongás
 • alvászavarok
 • koleszterin-problémák
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • magas vérnyomás

Mivel ezeket a rendellenességeket is zömében a tartós stressz okozza, a meditáció rendszeres gyakorlásával ezeknek a gyökerére hatunk, és azt oldhatjuk fel.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.