kuvik

Macska szájából mentették meg azt a kuvikot, amely új otthonra lelt a Kiskunságban, Kecskemét mellett 2021. június 28-án.

A kistermetű bagoly Mezőfalváról került be a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába. Rendkívül szerencsés volt, hogy a macska gazdája időben észrevette és megmentette őt, valamint hogy gyorsan segítségért fordult a Mezőfalvai Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesülethez, akik több hasonló esetben is segítettek már.

Az Egyesület juttatta el a baglyot Budapestre, a mentőhelyre. Itt három hetet töltött megfelelő ápolás és megfigyelés mellett, majd miután kellően erősnek ítélték, egy táplálékban gazdag, kuvikok számára megfelelő élőhelyen szabadon engedték a Kiskunsági Nemzeti Park területén.

A kuvik példája kapcsán szót kell ejteni a macskatartók felelősségéről, hiszen a macskatámadások áldozatainak elenyésző töredéke ilyen szerencsés, mint ez a példány. Az sajnos tény, hogy doromboló házikedvenceink tökéletes ragadozók, a kistestű madarak legnagyobb pusztítói, az általuk okozott természetvédelmi kár szinte felbecsülhetetlen.

Mondhatjuk, hogy ez a természet törvénye, a macska vadászik, a madár meg vigyázzon magára, de ez az érvelés nem állja meg a helyét egy olyan világban, ahol a természetesnél nagyságrenddel több a macska a sokszor felelőtlen emberi tartás következtében. Hazánkban mintegy kétmillióra saccolják csak a kóbor macskák számát!

Még ha sikerül is megmenekülnie az áldozatnak az éles fogak és karmok közül, a macska nyálában olyan baktérium található, ami ha a zsákmány vérébe jut, még apró, felületi karcolás esetén is napokkal később a madár pusztulását okozhatja.

Felelős macskatartóként több dolgot is tehetünk. A legfontosabb, hogy ivartalanítsuk kedvencünket (a kandúrokat is!), ne szaporítsuk feleslegesen az állományt.

Legalább költési időszakban próbáljuk megoldani, hogy a macska csak napnyugtától napkeltéig tartózkodjon a szabadban, az énekesmadarak ilyenkor nem aktívak.

Különösen igaz ez a fiókareptetési időszakra, amikor számos madárfaj még röpképtelen, de a fészket már elhagyott fiókái bokrokon és az aljnövényzetben várják az őket még etető szüleiket.

Az is valamiféle megoldás lehet – bár közel sem tökéletes -, ha a cicára csengős nyakörvet teszünk. Macskás környéken figyeljünk arra is, ha madárodút rakunk ki, lássuk el macska elleni védelemmel, illetve etetőt és itatót is csak olyan helyre tegyünk, ahol a madarak belátják a környéket és nincs fedezéke a macskának.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: KNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.