mnnsz

Megérkezett az áttörés, hiszen megérkeznek Magyarországra az első lebegő napelemek. Hazánkban több százezer hektárnyi vízfelület nincs kihasználva, ami a napenergia-termelési szempontot illeti.

Kevesen tudják ugyanis, hogy az úszó napelemes szigetek segítségével hektáronként akár másfélmillió kWh energiát is meg lehetne termelni évente. De lássuk, hogy mit érdemes tudni erről a technológiáról!

Lebegő napelemek

A hollandok híresek arról, hogy előszeretettel használnak megújuló energiaforrásokat. Nem véletlenül jutottak arra, hogy azzal, ha úszó napelemes szigeteket telepítenénk, évente akár másfélmillió kilowattóra energiát is meg tudnánk termelni hektáronként.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint Magyarországon több százezer hektár ilyen vízfelület áll rendelkezésre, amit egyelőre nem használunk ki kellőképpen.

Legyen szó az öntözésre felfogott esővízről, illetve a szennyvíztározók felületéről, ezek mind energiaforrássá válhatnának, amennyiben lebegő napelemes szigeteket telepítenénk rájuk.

Ez plusz zöldenergiát jelentene, amivel sokat tehetnénk a globális felmelegedés megfékezése érdekében.

Nagy előnyük továbbá, hogy ezek jóval kisebb párolgást, illetve algásodást tesznek lehetővé, tehát jóval nagyobb mennyiségű tiszta vizet tudnánk vele felhasználni. A jobb minőségű folyadék pedig sokkal több mindenre lenne felhasználható, mint eddig.

Hogyan néz ki ez a rendszer?

A lebegő csőrendszer megoldást jelent a kiaknázatlan lehetőségek kihasználására. Az úszó szigetek, amik napelemet tartalmaznak, úgy vannak kialakítva, hogy akár még egy nagyobb környezeti katasztrófát is kibírjanak. Ezáltal sok éven át hatékonyan használható rendszert kapunk.

A csöveket könnyedén egymáshoz lehet illeszteni, aminek hatására egy igencsak stabil és erős rácsot kapunk. A karbantartásuk sem igényel túl sok nehézséget, így tulajdonképpen semmi akadálya, hogy egyre több lebegő napelemet telepítsünk.

Az úszó felületekre telepített panelek ráadásul hűtik a vizet. Minden egy foknyi hűtés nagyjából 0,5%-kal nagyobb hatásfokot jelent, mint a tetőkre helyezett rendszerek.

Ez tehát nagyobb hozamot is jelent, aminek velejárója, hogy a napelemek önköltségi ára alacsonyabb, mint a hagyományos típusok esetében. Ez annak köszönhető, hogy az ugyanakkora felületen lévő lebegő napelemekkel olcsóbb és több energiát állítható elő.

Hol használnak úszó napelemeket?

A technológia nem számít nagy újdonságnak, hiszen Németország mellett Albániában és Dél-Koreában is használják. Ráadásul ahol kipróbálásra került, ott egyre többen szeretnének hasonló rendszert maguknak, így a kereslet is megnőtt irántunk.

Napelem telepítése családi házakra

Természetesen nemcsak vízfelületre, hanem családi házakra és lakások tetejére is telepíthető napelemes rendszer. A megbízható napelem kivitelezőknek köszönhetően manapság gyorsan és hatékonyan juthatunk tartós és minőségi panelekhez.

Nem szükséges azonnal a legmodernebb lebegő napelemet választani, hiszen ez a legtöbb magyar otthon esetében kivitelezhetetlen, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy mire is számíthatunk a jövőben, ami a napenergiát illeti.

Összegezve: A lebegő napelemek tehát hazánkba is megérkeztek, hiszen még mindig rengeteg kihasználatlan terület áll rendelkezésre, ami a napenergiát illeti. A lebegő szigeteket már több országban alkalmazzák, így csak az volt a kérdés, hogy hazánkba mikor érkezik meg ez a forradalmi újdonság.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.