nő kutyával

A munkám egyik legizgalmasabb része, amikor a betegek elmesélik sérülésük történetét. Néha igazán érdekes, olykor meghökkentő történeteket hallunk.

Például, az egyik páciensemet gyerekkorában bevittek a kórházba egy rutin vizsgálatra, ott asszisztensek összetévesztették a kartonját, betolták a műtőbe és szempillantás alatt megszabadult a vakbelétől. Nem volt szükség a műtétre, viszont akinek igen, az kapott egy órát, hogy felkészülhessen a saját vakbélműtétére.

Orsi története eddigi pályafutásom egyik legérdekesebb esete. Mindketten meglepődtünk amikor rájöttünk, hogy a problémájának mi áll a hátterében. Az ő történetén keresztül szeretnék némi bepillantást nyújtani a klinikai gondozásba valamint, hogy mi jár a fejünkben nekünk, terapeutáknak a kezelés alatt, milyen gondolatok mentén építjük fel a manuálterápiás kezeléseket.

Orsi 44 éves, aktív életet élő, rendszeresen sportoló (funkcionális edzést) nő. Váll- és nyak panaszokkal keresett meg engem, fájdalmai két hónapja kezdődtek, és idővel romlott az állapota. Nyaki mozgásokra karba sugárzó fájdalma volt, amihez gyengeség is társult.

A felerősödő karfájdalmak miatt már az öltözködés is kihívást jelentett. Mindezek mellé még társult egy húsz éves, nemspecifikus krónikus derékfájdalom (olyan évek óta tartó derékfájdalom, aminek nem ismerjük a pontos kiváltó okát).

Elsőre rutin esetnek tűnt, hisz ez “csak” egy nyaki történés, idegi érintettséggel, de aztán Orsi kórtörténetét hallgatva igen meglepő dologra derült fény, ami végül elvezetett minket a megoldáshoz.

Orsi történetével röviden bemutatom a kezelések menetét.

Kezelés lépésről-lépésre a Stecco módszerrel

Ugyan ismerem a legnépszerűbb kezelési módszereket, de én a krónikus esetekre specializálódtam, ezért a Stecco-féle fascia manipulációt használom a legtöbbet.

Az első lépés, a vizsgálat, melynek kulcs fontosságú eleme az élettörténet megvitatása. Ilyenkor felvesszük:

  • születéstől kezdve az összes jelentősebb traumát (műtétek, belsőszervi betegségek, balesetek, pszichés traumák),
  • történési sorrendbe helyezzük ezeket,
  • és összefüggésbe próbáljuk hozni a jelen panaszaival.

Erre azért van szükség, mert amikor megszületünk, akkor (ideális esetben) egy tökéletes rendszert kapunk, ám az évek előrehaladtával szerzünk kisebb-nagyobb sérüléseket. Ezek nagy része meggyógyul, hála a szervezetünk regenerálódó képességének.

De sajnos vannak olyan sérülések, amik nem tudnak tökéletesen regenerálódni (pl. bokatörés után, a gipszlevételt követően is marad egy feszesség, és még évekkel később is érzi az időjárásváltozást), amikor az önregeneráló folyamata megszakad valamilyen ok miatt (gipsz, fertőzés, újrasérülés, stb.). Ezek alkotják általában az “ezzel már megtanultam együtt élni” panaszok csoportját.

Mi történhetett Orsi múltjában, ami csak vele fordulhat elő?

A válasz mindenkinél más és más, és így lesz a terápia egyénre szabott. A vizsgálat első részében semmire nem derült fény.

Nekem még a bokám sem ment ki soha.

(Ez gyakori válasz, hisz a legtöbb sérülést elfelejtjük, vagy most már nem tulajdonítunk neki jelentőséget. Nem gondolunk bele, hogy a fogimplantátum behelyezés is egy műtét stb.)

Ezt követik a belsőszervekkel kapcsolatos kérdések (hasfájás, ételérzékenység, reflux, látás-hallás, alvás, fejfájás stb.), mert tudjuk, hogy ezek is összefüggésben lehetnek a panaszokkal.

Ennél a résznél kiderült, hogy kétoldali fülzúgása van több, mint tíz éve, valamint a derékfájdalma felerősödik menstruáció során.

Itt mesélte el a (“nem is gondoltam, hogy ez fontos lehet…“) történetet, hogy fiatal korában kétszer is összetűzésbe került a szomszéd kutyájával. Egyszer az arcát harapta meg, másodszor pedig a fülét harapta le, amit szépen visszaillesztettek annak régi helyére.

Ennek immár 41 éve, és látszólag semmi nyoma.

Amíg nincs hipotézis, addig nincs mit kezelni

A kezelés sikeressége többek közt egy megfelelő hipotézistől függ, aminek két fontos része van:

1. Jelen panasz közvetlen oka: Orsinál ez egy nyaki sérülés, idegi érintettséggel, ami magyarázza a kisugárzó tüneteket. Vagyis egy ideg sérülése okozza a kisugárzó panaszát, amit alá is támasztottunk a vizsgálattal (provokatív-,neurológiai-, és idegnyújtási tesztekkel).

Ez egy gyakori jelenség, de ha nem derítjük ki, hogy “Ez miért alakulhatott ki? Mi történ Orsi múltjában?”, akkor ezzel a diagnózissal betesszük őt egy általános gerincsérves halmazba.

2. Jelen panasz közvetett oka: Ez mindig egy múltban történt esemény, ami évek kemény kompenzációja után okoz problémát. A mi esetünkben ez lesz a 41 éve történt fülsérülés. Még ilyen hosszú idő után is az érintett fülkagylót kevésbé lehetett mozgatni a másikhoz képest, és a fül környéke is fokozottan érzékeny volt tapintásra.

Ha figyelembe vesszük ezt a fontos részt, akkor Orsit kiemelhetjük a gerincsérvesek halmazából, és kaphat egy egyedi „diagnózist”: fülsérülés következtében kialakult gerincsérv (lássuk be, hogy sok embernek van gerincsérve, viszont ezekből elég kis arányban büszkélkedhetnek egy leharapott és visszaillesztett füllel). Így máris könnyebb egyénre szabni a terápiás lépéseket.

A fül nagyon közel van a vállhoz…

Ha megnézzük a fej/nyak/váll fasciáját, látjuk, ahogy a kötőszövet hálóként körbeveszi a fejet és különböző erővonalakban halad lefele (1. ábra). Ezen hálózat működésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő szöveti csúszás, amit a fasciában lévő hialuron biztosít. Orsinál az történt, hogy jobb oldali tüneteket okozott, a bal fül sérülése. (2. ábra)

A hipotézisünk bizonyítása:

Orsi első alkalommal nem bírta a karját megemelni. A füle mögötti részen a koponyán elmozdítottam a bőrt (ami elég fájdalmas volt) ezt követően megkértem, hogy kíséreljen meg egy karemelést. Fájdalommentesen sikerült. BAL FÜL – JOBB VÁLL. Mindketten megdöbbentünk! Ezzel az egyszerű teszttel támasztottuk alá a hipotézist.

fascia erővonalai

A fascia erővonalai és feszülési pontjai, amelyek alapján tájékozódunk és keressük a kompenzáció irányát. / Kép forrása: Sherlockrehab.hu

Ahogy a hipotézisnek is két része van (41 éve történt fülsérülés, ami később idegi sérülést okozott), így a kezelést is két irányban érdemes megtervezni. Első sorban kezelni kell a fül körüli kötőszövetet (panaszok forrása), és mindeközben „boldoggá” kell tenni az ideget is (jelen panaszok oka).

Így nézett ki Orsi 5 kezelése

1. alkalom: Az hosszúra nyúltvizsgálat miatt, csak 10 perc maradt a kezelésre, a fület mobilizáltam, és lazítottam a körülötte lévő fasciát. Orsi szinte tünetmentesen távozott.

2. alkalom: A fájdalom részben visszatért, de már nem okozott gondot az alvás, tudta emelni a karját, valamint a dereka tünetmentes lett. A panaszok visszatérése magyarázható a hosszú évek kompenzációjával, ezért kiszélesítettem a kezelést a derékra és a karra, majd a további alkalmakon az egész testet kezeltem.

Közben megtanítottam pár idegnyújtást segítő gyakorlatot (mégis egy idegi érintettség a tüneteinek közvetlen oka). A kezelés után Orsi visszament az edzőterembe, ahol visszaköszöntek a tünetek (karzsibbadás és csuklófájdalom).

fascia erővonalai

A fej, a felső- és alsóvégtag kapcsolat a fascia erővonalainak illusztrálásával. / Kép forrása: Sherlockrehab.hu

3. alkalom: Továbblépni sajnos nem sikerült. Előfordul, hogy nem megfelelő pontokat kezelünk, mivel egy bonyolult hálózatelmélet szerint próbáljuk megkeresni a rejtett feszüléseket. Ahogy fentebb is volt szó róla, a fascia hálózat az egész testet beborítja, erőfonalai az egész alsó végtagig kiterjednek.

4. alkalom: Az alkar pontokon túl a térd körüli feszüléseket is kezeltem. A terápiában ezt kiegyensúlyozásnak hívjuk.

5. alkalom: Orsi tünetmentesen érkezett. Ilyenkor átnézzük az egész testet utoljára és ha mindet rendben találunk akkor elköszönünk, annak reményében, hogy a rendelőben többet nem találkozunk.

2020 decemberében volt az utolsó kezelés. Orsi azóta is panaszmentes és amint a fenti képen látható, még mindig szoros barátságban van a kutyákkal.

Képek forrása: Pexels.com; Sherlockrehab.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.