gólya

Érdekes és szokatlan jelenségre figyeltek fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Kígyósi-pusztán. Június végén már 20-30 példányos csapatokban gyülekeztek a fehér gólyák.

A védett területeken június 15-től engedélyezett a kaszálás, így a hónap második felében már a Kígyósi-pusztán is voltak rövidfüvű kaszálók. Ezeket a területeket a gólyák kifejezetten kedvelik, mert bőséges táplálékot találnak rajtuk. Gyakran már a kaszálást végző traktorok nyomában megjelennek, hogy összeszedjék a felzavart rovarokat.

A költő példányok azonban általában csak kisebb számban és rövidebb ideig tartózkodnak itt, mivel fiókáik várják a táplálékot. A június utolsó napjaiban megfigyelt népes csapatok viszont órákig időztek a pusztán.

Ebből arra lehet következtetni, hogy nem költő példányokról, hanem úgynevezett kajtármadarakról van szó, amelyek még nem költenek. S valószínűleg olyanok is akadnak köztük, amelyek már ivarérettek ugyan, de valamilyen oknál fogva idén sikertelen volt a költésük.

A népesebb csapatok összeverődése a fehér gólyák esetében rendszerint csak július második felében figyelhető meg, amikor már a fiókáik is kirepültek. Általában augusztus 20. tájékán kelnek útra, de az időjárás és a táplálék függvényében ennél korábban illetve később is megkezdhetik vándorútjukat afrikai telelőhelyük felé.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: KMNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.