kozmetikus

Mennyire elvárt a szaktudás a modern világban?

Erre a kérdésre egyértelmű a válasz. Óriási mértékben! Nagyszüleink korában talán még nem volt így, de a modern világban bizony az emberek túlnyomó többségének kulcsfontosságú a külső megjelenés.

Napjainkban virágzik a szépségipar és a social media által minden emberbe azt sulykolja, hogy akár férfi vagy akár nő, tökéletes bőrrel, körmökkel és szemöldökkel kell rendelkezned. Ezért ha valaki kozmetikust választ, csakis a legprofibbakat fogja számításba venni.

Ha a te álmod is az, hogy kozmetikusként dolgozz, nem árt tisztában lenned néhány dologgal. Tudd meg, hogyan sajátíthatod el profi szinten a szakmát, milyen készségekre lesz szükséged, és mire számíts, ha ezen a területen fogsz dolgozni.

Mit csinál egy kozmetikus?

A kozmetikusok olyan szakemberek, akiknek átfogó képük van a szépségápolásról és tudásukat felhasználva olyan kezeléseket, terápiákat kínálnak, melyekkel javítani tudnak egy egyén megjelenésén.

Ilyen kezelések például a szőrtelenítés, manikűr és pedikűr, szemöldökformázás, masszázs, aromaterápia, arckezelések, valamint különböző speciális kezelések, mint az elektroterápia, amely a test tónusának és alakjának javítására szolgál.

Alapvető készségek

Kozmetikusként egy személyközpontú környezetben kell dolgoznod, ezért mielőtt még elindulnál ezen az úton, gondold át, rendelkezel-e az alapvető attribútumokkal.

  • Barátságos, kedves hozzáállás, megnyerő személyiség
  • Szenvedély a szépség iránt
  • Valamilyen szintű művészi képesség a bonyolultabb, kézügyességet és pontosságot igénylő kezelések elvégzéséhez
  • Tájékozottság a szépségápolási trendekkel kapcsolatban
  • Csapatmunkára való hajlandóság

Hogyan válhatsz kozmetikussá?

Ha úgy érzed, a személyiséged passzol ebbe a világba, ideje megvalósítani az álmodat. Kövesd ezeket a lépéseket és törj be az iparba.

1. Kutass

A szépségipar folyamatosan változik. Mindig jelennek meg olyan innovatív technikák, melyek új szintre emelik az addig ismert kezeléseket. Kozmetikusként az ügyfeleid bíznak majd benned és azt remélik, hogy a szolgáltatások széles skáláját vonultatod majd fel előttük, ezért fontos teljesen átlátnod és megértened a piacot.

Amellett, hogy képesnek kell lenned elvégezni egy sor alapvető szépségápolási kezelést, lehetőséged van arra, hogy kiterjeszd tudásod a speciális kezelésekre is. Végezhetsz elektrolízist, lézerterápiát, valamint kínálhatsz tartós vagy akár félpermanens sminkelést is. Emellett orvosi kozmetikai kezeléseket is biztosíthatsz, például különböző feltöltéseket, botoxolást.

Egyszóval szenvedélyesnek kell lenned és készen kell állnod a folyamatos fejlődésre, hogy mindig a legjobb szolgáltatásokat tudd nyújtani ügyfeleidnek, akik így jól és biztonságban érzik majd magukat a kezeid alatt.

2. Szerezz képesítést

Kozmetikusként egy élő ember arcát vagy testét kezeled, amit nyilván nem tehetsz meg igazolás nélkül. Tanúsítványt kell tehát szerezned, amihez elméleti és gyakorlati vizsgát is kell tenned.

Számos szépségápolási tanfolyam létezik, melyek közül válogathatsz.

3. Helyi kozmetikai iskolák

kozmetikus

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Sam Moghadam Khamseh

Vannak olyan helyi kozmetikai képzések, amelyek már elegendőek a 2. vagy 3. szintű képesítés megszerzéséhez. Ha arra gondolsz, hogy csak egy ilyen jellegű tanfolyamot végeznél el, mindenképp ellenőrizd, hogy a szalon, ahol el szeretnél helyezkedni, elfogadja-e az így szerzett tanúsítványodat.

4. Főiskolai kurzusok

Ez egy fantasztikus és egyben megfizethető lehetőség a minősítés megszerzésére. A legtöbb főiskolai kurzus szakmai gyakorlatot is kínál, így lehetőséged lesz tapasztalatot szerezni egy helyi szalonban, ahol akár a képzés után el is helyezkedhetsz majd.

5. Online tanfolyamok

Ezek a képzések szintén elegendőek lehetnek a 2. vagy 3. szintű minősítéshez. További előnyük, hogy az alapképzés mellett számos egyéb – speciális szépségápolással kapcsolatos – tanfolyamot is kínálnak. Ez azt jelenti, hogy széleskörű oktatásban részesülhetsz és több kezelési lehetőséget kínálhatsz majd ügyfeleidnek.

Mi vár rád kozmetikusként?

Miután megszerezted a kozmetikus képesítést, számos lehetőség áll majd a rendelkezésedre. Jelentkezhetsz akár egy szalonba, gyógyfürdőbe vagy szállodába, de úgy is dönthetsz, hogy saját vállalkozást indítasz (ez utóbbi esetben előnyös lehet, ha elvégzel egy üzleti menedzsment tanfolyamot). A munkaidőd és a fizetésed is teljes mértékben attól függ majd, hogy beosztottként vagy önállóan dolgozol-e.

A legtöbb szalonban normál munkaidőre számíthatsz, de sok olyan szolgáltató is akad, amely a hét legalább egy vagy két napján késő esti nyitvatartást is kínál. Az ilyen helyeken sok esetben azzal is számolnod kell, hogy esetleg hétvégére is be leszel majd osztva.

A kereseti lehetőségeid is helyenként változóak lehetnek, azonban általánosságban igaz, hogy pályakezdőként valamivel kevesebbet fogsz keresni, ami aztán az idő múlásával hamar szép magasságokba emelkedhet majd.

Milyen egy tipikus nap kozmetikusként?

Tegyük fel, hogy végül egy szalonban helyezkedsz el. Hogy néz majd ki ebben az esetben egy átlagos munkanap?

Nos, először is korán kell ébredned. Ha a szalonod közel van, és mondjuk 8-kor nyit, akkor ez körülbelül reggel hat órát jelent. Hogy miért? Kozmetikusként bizony elengedhetetlen a rendezett megjelenés. Ebben az iparágban akár egy kósza hajszál is az ügyfeledbe kerülhet. Ha kócosan és nyűgösen mész be, azzal biztosan nem fogsz jó pontokat szerezni.

Inkább szánj elegendő időt magadnak arra, hogy kellőképpen felfrissülj. Zuhanyozz le, dobj fel egy natúr sminket, egyél valami táplálót és egészséget, és indulj el kirobbanó formában.

Érkezés után meg kell nézned a határidőnaplód. Győződj meg róla, hogy pontosan tudod, kikkel fogsz aznap találkozni és milyen feladataid lesznek, valamint tudd meg azt is, hogy történt-e időpont lemondás vagy átütemezés. Így mentálisan máris készen állsz a napra.

Ezután jöhet a tényleges felkészülés az ügyfelek fogadására és kezelésére. Töltsd fel a kifogyóban lévő samponok, balzsamok, hajformázó és egyéb termékek tubusait. Nézd meg, milyen kezelésre érkezik az első vendéged, majd készítsd elő és fertőtlenítsd le a szükséges eszközöket.

Stratégiai okokból akár a későbbi ügyfelek kezeléseihez szükséges termékeket is előkészítheted, hogy a későbbiekben zökkenőmentesen menjen a munka.

Elérkezik a nyolc óra, de az első ügyfeled még sehol sincs. Igen. Sajnos nem minden megy majd az előre elkészített időterved szerint. Számolnod kell a késésekkel és képesnek kell lenned arra, hogy úgy nyerd vissza az elveszített perceket, hogy közben továbbra is minőségi munkát végezz.

Az ügyfelek egymást követik majd és lesznek, akik időben jönnek és negatív élménnyel gazdagodnak, ha ennek ellenére megváratod őket.

Sokszor az is előfordulhat, hogy azt veszed észre, hogy a negyedik vagy ötödik ügyfél után esedékes 30 perces ebédidőd egy alig 5 perces szünetté redukálódott, így ahelyett, hogy leülnél elfogyasztani a gondosan összeállított, egészséges ebédedet, csak betömsz egy marék mandulát, hogy ne korogjon a gyomrod.

Ne aggódj, a nap folyamán azért biztosan lesz időd egy hosszabb és kényelmesebb étkezésre is, csak lehet, hogy aközben is telefonálnod kell majd, vagy email-ekre és egyéb üzenetekre kell válaszolnod.

Ezután folytatódhat a délután és jöhetnek az újabb kihívások. Lehet, hogy egy nap elkészítesz egy esküvői frizurát és sminket, utána egy pedikűrt vagy manikűrt, végül pedig egy arc-vagy egyéb kémiai kezelést. Az biztos, hogy minden egyes napod változatos és izgalmas lesz és a fáradtság elégedettséggel és büszkeséggel fog társulni.

A műszakod végeztével végre lehuppanhatsz egy kicsit a székedbe, hogy megnyomkodd a fájó lábaidat, majd egy gyors pihenő után elkezdhetsz felkészülni a hazaútra. Letisztítod a nap folyamán használt eszközöket, gyorsan felsepersz, ledobod az egyenpólód és indulhatsz is.

Mire este hét körül hazaérsz, valószínűleg teljesen kimerültél, de ha valóban ez a hivatásod és a szépségipar a mindened, akkor biztosan érezni fogod a háttérben meghúzódó izgatottságot és arra fogsz gondolni, hogy alig várod már, hogy egy kiadós alvás után folytasd a munkát.

A fentiekben leírt, tipikusnak nevezett munkanap persze nem minden esetben fedi a valóságot. Az adott szalontól függ, de lehetnek olyan munkanapok is, amikor mindössze két beütemezett ügyfeled van.

Ilyenkor sok esetben elegendő csak ezekben az időszakokban bent lenned. Így vagy úgy, de a heti két szabadnapra is biztosan számíthatsz, és alapvetően rugalmasan alakíthatod az időbeosztásodat.

Megéri?

Kozmetikusnak lenni sok szempontból kifizetődő karrier. Valóban segíthetsz az embereknek, hogy növelni tudják önbizalmukat és jobban érezzék magukat a bőrükben. Sokféle emberrel találkozhatsz és olyan készségeket sajátíthatsz el, melyekre nagy az igény. Mindemellett pedig, ha elegendő tapasztalattal rendelkezel – a szépségipar rohamos fejlődésének hála -, kozmetikusként a világ bármely táján dolgozhatsz.

Képek forrása: Unsplash.com / Szerző: Kris Atomic; Unsplash.com / Szerző: Sam Moghadam Khamseh

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.