elektromos kerékpár

Ha van olyan dolog, amely szorosan összefonódik a környezetvédelemmel és az egészséges életmóddal egyaránt, akkor az bizony az elektromos kerékpárok használata. Hiszen gondoljunk csak bele! Egy autó vagy motor helyett mindenképpen jobb alternatívát jelent, mindkét szempontból, ám a környezetterhelése például egy kizárólag emberi erővel hajtott biciklihez képest jóval nagyobb.

Szintén igaz ezen utóbbi akkor, ha valaki korábban gyalog járt munkába, most viszont elektromos kerékpár segítségével teszi ugyanezt.

Kevesebb káros anyag a levegőben

A személygépkocsik és a kisteherautók felelősek az Európai Unió országait tekintve a szén-dioxid-kibocsátásának körülbelül 15%-áért, míg a közúti közlekedésből származó CO2-kibocsátás 60%-át teszik ki. Bizonyos számítások szerint 1 tonna CO2-kibocsátást 15 facsemete tudna semlegesíteni.

Mindezek fényében még érdekesebbé válik a kérdés, hogy vajon mennyire számít környezetbarát alternatívának az elektromos kerékpár használata. Mivel az e biciklik akkumulátorral működik, mindenképpen beszélni kell az akkumulátor szerepéről is környezetvédelmi szempontból.

elektromos kerékpár

Egy ilyen jármű fogyasztása nagy mértékben függ a rásegítés mértékétől. Például egy 0,4 kWh-ás feltöltött akkumulátor 60-65 km-es távra elegendő, amely akár napokra elég lehet rendszeres használat mellett is.

Vagyis a nagy átlagokat tekintve egy autó szén-dioxid kibocsátása negyvenszerese is lehet egy elektromos kerékpárénak még akkor is, ha az akkumulátor töltéséhez szükséges energia előállítását figyelembe vesszük.

Több mozgás a mindennapok során

Nem kevés kutatás is készült már a témával kapcsolatban. Ezek közül egy norvég tanulmány is számos szempontból az elektromos kerékpár előnyeit hangsúlyozza. Ugyanis arra jutottak a felmérés során, hogy az e-bicikli tulajdonosok gyakrabban pattannak nyeregbe és több ideig bicikliznek, ráadásul gyakrabban választják kocsi helyett is a tekerést.

Ennek köszönhetően pedig nagy mértékben javul az egészségi állapotuk, nem beszélve arról, mennyire sokat tesznek ezért a bolygónk épségéért. Nem beszélve arról, hogy ezeknek a járműveknek hála sok olyan ember is bicajra pattan, aki korábban hallani sem akart a kerékpározásról és nem is bírta úgy a tempót, ahogy szerette volna.

A fentieket tekintve pedig határozottan elmondható, hogy van pozitív hatása az elektromos kerékpár használatának környezetvédelem  és egészség szempontjából egyaránt a megfelelő keretek között.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.