kondenzátor

Az autóhifi felturbózása nincs évszakhoz kötve, így igazából bármikor elvégezhetjük. Sokan akkor vágnak bele a hifirendszer beszerelésébe, amikor úgyis meglátogatják az autószerelőt, tehát az autó őszi/téli felkészítésekor. Sokan a kondenzátorban látják a megoldást, hogy jobb hangzást érjenek el, mások egy erős akkumulátorban. De mi az igazság?

Mit csinál a kondenzátor?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mikor érdemes kondenzátort venni, és belemennénk az akkumulátor és kondenzátor közötti különbségekbe, illetve az ehhez kapcsolódó régóta húzódó vitába, érdemes tisztában lenni vele, hogy mi is az a kondenzátor.

Az autóhifi kondenzátort úgy érdemes elképzelni, mint egy puffert, amely feltöltődik, ha nyugalmi állapotban van, amikor pedig az erősítő dolgozik, leadja a felgyülemlett áramot, ezzel pedig jobb, dinamikusabb hangzást tesz lehetővé.

Helyettesítheti a kondenzátor a jó akkumulátort?

A megfelelő tápellátásról mindenképp egy jó akkumulátor tud gondoskodni, a kondenzátor nem, ezért kondenzátort választani aksi helyet nem igazán lehet. Úgy érdemes ezt elképzelni, mint egy autó esetében az erős motor és chiptuning kapcsolatát.

A tuning nem fogja helyettesíteni, kiváltani az erős motort, csak rásegít, hogy az jobb teljesítményt érjen el. A kondenzátor is valahogy így kell elképzelni az autóhifikben – írja a Fékmester.

A kondenzátor csak a hangminőségre lesz hatással, azt viszont képes gyorsabbá, dinamikusabbá tenni. Ha már tökéletes a hangrendszer, de igényel még egy kis dinamikát, sebességet, akkor jó választás lehet a kondenzátor. De mielőtt beszereznénk, fontos, hogy a rendszert megfelelően építsük fel, és egy jó akkumulátort válasszunk hozzá.

Minden esetben szükség van kondenzátorra is, hogy megfelelő legyen a hangzás?

Nincs olyan, hogy mindenképp kell egy autóhifibe kondenzátor, hiszen megfelelő hangzást alapvetően egy jól összerakott hifirendszerrel is el tudunk érni. A kondenzátor úgymond, csak hab a tornánk, csak fokozza, az alapvetően jó hangzást.

Amennyiben a rendszer már megfelelő, jól felépített, akkor fokozhatjuk az élményt egy kondenzátorral, hogy dinamikusabb hangzást érjünk el. A különbség észrevehető lesz, de azzal mindenképp tisztában kell lenni, hogy kötelezőnek semmiképp sem kötelező.

Amit nem árt tudni a kondenzátorral kapcsolatban

Sok minden szóba került már a kondenzátorral és az akkumulátorral kapcsolatban, melyek talán más segítenek eldönteni, hogy szükségünk van-e kondenzátorra a jobb hangzás érdekében vagy sem. Amit azonban még tudni érdemes, hogy a kondenzátor, ha kihasználatlan, akkor lemerítheti az aksit.

Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a kondenzátorral kímélni tudjuk az akkumulátort, sőt, ennek köszönhetően talán még az élettartamát is meghosszabbíthatjuk. A helyzet azonban az, hogy ennek inkább az ellenkezője igaz.

Ha a kondenzátort sokáig nem használjuk, akkor azzal le is merülhet az akkumulátorunk, és ha ez gyakran megtörténik, bizony károsodhat is, de végleg tönkre is mehet. Érdemes tehát csak akkor dönteni a kondenzátor mellett, ha valóban szükség van rá, és tényleg használni is fogjuk.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tech

Comments are closed.