komposztálás

A természetben, a komposztálás során a lehullott növényi részek, levelek, ágak stb. különböző szakaszokon keresztül szép lassan átalakulnak humusszá, amely gyakorlatilag a talajba integrálódik.

Ez egy zárt körforgás, a növények tápanyagfelvételük során a talajból táplálkoznak, majd az lombhullást követően visszajuttatják a tápanyagot a talajba.

A komposztálás négy fő szakaszból áll:

  • felmelegedés (a komposztálandó halomban egyre magasabb hőmérséklet lesz, ahogy a mikroorganizmusok a könnyen lebomló anyagoknak nekilátnak)
  • lebomlási szakasz: itt elkezdődik a hő hatására a nehezebben lebomló anyagok bomlása
  • átalakulási szakasz: csökken a hőmérséklet, megkezdődik a humuszképződés
  • talajlakó élőlények hatására megérik a komposzt

Komposztálás előnyei

Több előnye is van annak, ha minden komposztálható anyagot összegyűjtünk és visszaforgatjuk a természetbe. Ezeket szedtük össze:

  • Visszaadjuk a természetnek, amit elvettünk
  • Egészséges növények
  • Egészséges talaj
  • Egyensúly a konyhakertben
  • Nincs hulladék

Hol alakítsuk ki a komposztálónkat?

Komposztálónk számára legideálisabb egy árnyékos hely, mégpedig azért, mert a folyamatokhoz kellő nedvesség szükséges, ami a tűző napon még folyamatos locsolás mellett is nehezen biztosítható.

Válasszunk tehát egy olyan helyet, ami védett, árnyékot kap, akár folyamatosan.

Egy másik fontos tényező a veteményesünktől való távolság. Ha túl messze van, talicskáznunk, cipekednünk kell. De túl közel sem érdemes tenni, hogy elkülönüljön a termesztésre szánt területtől.

Milyen komposztálót válasszunk?

A keretes komposztálás esztétikusabb, ha erre mindenképp hangsúlyt fektetünk a kertünkben, de a folyamatokat is gyorsítja, ha egy keretben komposztálunk, hiszen a hőtartás így sokkal jobb, és attól sem kell tartanunk, hogy könnyen kiszárad a kupac.

Egyszerűbbnek tűnik a keret nélküli komposztálás. Ekkor érdemes egy kis gödröt kialakítani a kijelölt helyen és abba kezdeni hordani a szerves hulladékokat. Ha a kupac “megtelt”, akár felfuttathatunk rá tápanyagigényes növényeket, mint a tökfélék, ezek árnyékot adnak a komposztnak, úgymond keretbe foglalják.

Sokan nem rendelkeznek kerttel, de mégis, szeretnék csökkenteni hulladéktermelésüket. Szerencsére a komposztálás lakásban is megvalósítható, különböző konyhai komposztáló módszerek segítségével, ilyen eszköz pl. bokashi komposztáló.

Mi kerülhet a komposztba?

Komposztálható anyagok

Konyhai hulladék:

  • nyers gyümölcs, gyümölcshéj, zöldség – vegyszermentes, mosott
  • teafű, kávézacc – filter nélkül
  • tojáshéj, apró darabokra zúzva

Háztartási hulladék:

  • hervadt vágott virág, cserepes növény – vegyszermentes
  • műtrágyamentes virágföld
  •  növényevő házikedvencek ürüléke forgáccsal együtt, toll, szőr
  • tojástartó, karton felszabdalva, festetlen, tiszta papír
  • haj, köröm
  • pamut, lenvászon felszabdalva
  • fahamu

Kerti hulladék:

  • egészséges növényi részek, gyümölcsök mag nélkül, szárak, levelek
  • gyökerek felvagdosva
  • mulcsanyag, fűkaszálék
  • ágak, gallyak aprítva
  • gyomok virágzás előtt

Nem komposztálható anyagok

Konyhai hulladék:

  • főtt ételmaradék, kenyér, csont, citrusok héja
  • teafilter, kávéfilter
  •  használt olaj, zsír

Háztartási hulladék:

  • permetezett virágok, műtrágyázott cserepes növények földje
  • húsevő állatok ürüléke
  • festett papír
  • egyéb hulladékok: fém, műanyag
  • porzsák tartalma, faszén hamuja
  • pelenka

Kerti hulladék:

  • beteg, fertőzött növényi részek
  • termések, magok
  • virágzó/terméses gyomok
  • nehezen lebomló levelek: dió, szőlő

Egyéb:

  • veszélyes hulladékok, festékek, olajok, vegyszerek, elemek, gyertyaviasz, növényvédőszer
  •  lebomló műanyagot

Ezeket a szabályokat érdemes betartani, különben egyetlen kis hiba miatt az egész komposztunk pocsékba megy és használhatatlanná válik, ezzel pedig több hónap munkája veszhet a semmibe.

Komposzt kezelése

Ha túl nagy darabokban rakjuk be a szerves anyagokat, azzal lassítjuk a bomlási folyamatokat. Segíthetünk a lebontó szervezeteknek azzal, hogy a különböző részeket kisebb, 5-10 cm-es darabokra szeljük.

Nagy melegekben a komposztot locsolni kell, mivel ha túlságosan kiszárad, leállnak a folyamatok.

6-8 hetente érdemes egy villa segítségével forgatni a kupacon, hogy a hő egyenletesen érje minden részét, így a bomlás és érés is egyenletes lesz.

Az érett komposzt felhasználása

Ha a fentieknek megfelelően kezeljük az összegyűjtött szerves hulldékot, hamarosan, néhány hónap múlva érett komposztot kaphatunk belőle. Az érett komposzt kellemes föld illatú, sötét színű, és ha belemarkolunk, apró darabokból és még apróbb, földszerű anyagból áll.

Többféleképpen használhatjuk ezt a csodálatos anyagot:

  • Magvetések takarásához, magágykészítéshez
  • Mulcsozásra
  • Talajjavításra
  • Tápanyag utánpótlásra
  • Új ágyások kialakítására

A komposztálás egy nagyon hasznos tevékenység, amely nem bonyolult, csupán némi utánajárást, tájékozódást igényel. Ha betartjuk a megfelelő szabályokat, akkor egy olyan anyaggal gazdagíthatjuk kertünk talaját, amely szinte minden problémát megold majd a konyhakertben.

Kép forrása: Canva.com

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.