kert

A klímaváltozás sokáig úgy élt az elképzeléseinkben, mint valami távoli, elméleti dolog, ami minket nem érint, és nem fogjuk megtapasztalni a hatásait. Manapság azonban már szó szerint a bőrünkön érezzük a klímaváltozás tüneteit, az egyre gyakoribb időjárási anomáliák képében.

Nem egyszerűen globális felmelegedésről van szó, a klíma megváltozása azt jelenti, hogy sokasodnak a furcsa időjárási jelenségek, kiugróan meleg, forró napok váltják a szokatlanul hideg időszakokat, gyakran az évszaknak egyáltalán nem megfelelő hőmérsékleteket lehet mérni, valamint hektikusan váltják egymást az aszályos és erősen csapadékos hetek.

A klímaváltozás okai összetettek és nem teljesen egyértelműek, de az biztos, hogy a környezetszennyezés, az erőforrások pazarlása és a károsanyag kibocsájtás növekedése szerepet játszanak benne. A változások nem csak a mezőgazdaságot állítják kihívások elé, de a te kertedben is éreztetik hatásukat, így reagálnod kell rájuk!

Gazdálkodj a vízzel!

A hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék nem feltétlen hasznos a növényeknek, sokkal rosszabb azonban a hetekig tartó száraz időszak. Némi egyensúlyt teremthetsz, ha gyűjtöd és a kellő időben felhasználod az esővizet, így nem csak ingyen jutsz öntözővízhez, de kevesebb értékes, tisztított csapvizet fogsz elhasználni a kertedben.

Csatlakoztass egy vagy több nagyméretű edényt, hordót az ereszcsatorna aljára, vagy ha még nagyobb lépést tennél, telepíts egy föld alá süllyesztett esővízgyűjtő tartályt, amibe több ezer liter értékes esővizet is tárolhatsz! Az esővízzel nem csak öntözhetsz, de a kertben egyéb módokon is felhasználhatod, kiváltva a vezetékes vizet!

Figyelj az ültetéseknél

Új növények beszerzésekor tartsd szem előtt a klímaváltozást is, vagyis válassz olyan fajokat, melyek jól bírják a szélsőséges időjárási körülményeket! Részesítsd előnyben a honos növényeket, melyek az adott földrajzi területen már hozzászoktak a lokális klímaviszonyokhoz, így a változásokat is jobb eséllyel fogják elviselni.

Ültess lombos fákat, melyek segítenek az oxigéntermelésben, de kerüld a sérülékeny, törésre hajlamos fajokat, ezek személyi sérülést, anyagi kárt okozhatnak az egyre gyakoribb, intenzív viharokban. Válogass a szárazságtűrő növények közül, így is csökkentheted kerted vízfelhasználását.

Oldd meg helyben!

Minél kevesebbet vásárolsz, minél kevesebb hosszan utaztatott és műanyagba csomagolt terméket viszel haza, annál többet teszel a környezetedért. A zöldhulladékot komposztáld, így nem csak a szemét elszállítását spórolod meg, de értékes, akár bio minőségű szerves tápanyaghoz is juthatsz.

Válaszd a helyi termelőket, piaci árusokat, akik a közelben nevelték a csemetéiket, növényeiket, vetőmagjaikat. Tedd le a voksod a csomagolásmentes áruk mellett, törekedj minél kevesebb plasztikhulladék termelésére.

Vess, termessz!

A zöldség vagy fűszer otthoni termesztése nem egyszerűen jó hobbi, de egyben ökológiai lábnyom csökkentő módszer is, hiszen ezzel megint csak mellőzheted, kiválthatod a messziről szállított, gyakran vegyszerrel kezelt, tartósított, csomagolt terményeket.

A legkisebb kertben is elfér pár négyzetméternyi konyhakert, amelyben nevelhetsz egyszerű, könnyen tartható zöldségeket (paprikát, salátaféléket, paradicsomot, uborkát, babot), vagy nevelhetsz aromás, frissen szedhető fűszerféléket. Csepegtető öntözéssel, mulcsozással tovább egyszerűsítheted a veteményeskert fenntartását, így a munka még könnyebb lesz.

Biokertészkedj!

Váltsd ki a vegyszereket, a növényvédelemben használatos természetkárosító kemikáliákat! Bolti permetszerek helyett használj biokertészeti anyagokat, például csalánlevet, zsúrlófőzetet, kamillalét, műtrágya helyett alkalmazz szervestrágyát, komposztot, rovarok ellen vess be a veteményesben rovarhálót, a pajorokat térítsd el csalinövénnyel, a csigákat pedig tartsd távol zúzott tojáshéj vagy fahamu sánccal.

Ismerd meg a biokertészkedés fortélyait, maga a tanulás is érdekes, izgalmas folyamat lesz, ha pedig jól csinálod, vegyszermentes, biztonságos kerted lehet!

Legyen a birtokod állatbarát!

A klímaváltozás a körülötted élő állatokra is hatással van, segíts az ökoszisztémának azzal, hogy segítő kezet nyújtasz nekik! Legyen a kerted (vagy annak egy része) rovarbarát! Helyezz ki odvas fatörzset, lyukacsos téglát, ültess virágzó, illatos, pollenben gazdag növényeket, de akár komplett rovarhotelt is építhetsz.

Az este zavaró rovarokat ne irtsd, hanem uv-lámpával csald őket a kert hátsó, félreesőbb részeibe. Alakítsd a kertet madárbaráttá, fészkelésre, bújásra alkalmas sűrű lombozatú cserjék, fák ültetésével, valamint a madarak számára vonzó, ehető bogyós növényekkel. Hagyd meg a sarkokban az aljnövényzetet buján, szeretni fogják a sünök és a rovarok is!

Kép forrása: Freepik.com

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.