kis sólyom

A kis sólyom (Falco columbarius) Eurázsia és Észak-Amerika északi területein előforduló kistermetű sólyomfaj, mely Magyarországon gyakori téli vendég, a szeptembertől, márciusig tartó időszakban figyelhetjük meg legtöbbször.

Európai állománya stabil, a nálunk telelő madarak a nyíltabb területeket, különösen az alföldi pusztákat részesítik előnyben, mivel itt találnak megfelelő táplálkozóhelyet. Az állomány egy része a mediterrán térségben tölti a telet, míg mások csak Közép-Európáig jutnak.

A kifejlett kis sólyom testhossza 25-30 cm, szárnyfesztávolsága 50-62 cm, a hímek testtömege 125-234 gramm, míg a tojóké 164-300 gramm. A hím tollazata felül kékesszürke árnyalatú, a tojó barna, sötétebb mintázattal. Kampós tépőcsőre van.

A kis sólyom a nyílt vidékek, tundrák, tengerpartok, mocsarak madara, földön és fákon egyaránt fészkelhet, időnként varjúfészekben is költ. Fészkét ágakból és növényi részekből építi. Fészekalja általában 4-6 tojásból áll.

A fiókák 28-32 nap kotlás után kelnek ki, és nagyjából egy hónapos korukban hagyják el a fészket. A kis sólyom gyorsaságát kihasználva, elsősorban énekesmadarak zsákmányolására specializálódott, hazánkban a pintycsapatokat követi. Kisemlősöket jóval kisebb arányban fogyaszt.

A kis sólyom Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Channel City Camera Club / Licence: CC BY 2.0

Források: MME; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.