kis poszáta

A kis poszáta (Sylvia curruca) mely, hazánkban a legkisebb poszátafajnak számít, Eurázsiai elterjedésű madár, Európának csupán néhány területéről hiányzik. Ártéri erdőkben, erdeink szegélyzónájában, az itt található sűrű, bokros területeken találkozhatunk vele leggyakrabban.

Sík- és dombvidékeink természetes és természetközeli élőhelyein gyakori, nem ritkán városi parkokban, valamint háborítatlanabb kertvárosi területeken is fészkel. Vonuló madár, a telet Afrikában vészeli át.

Őszi vonulása során igen halk, ilyenkor szinte nem is kerül az emberek szeme elé. A többi poszátával együtt közös jellemzője, hogy szinte „bokorról-bokorra” vonul. Táplálékát a különféle rovarok, levéltetvek és lepkehernyók jelentik, időnként pókokat is zsákmányol.

A kis poszáta hangja:

Gyakori, hogy a lombkoronaszínt magasabban fekvő részeiben keresgél táplálékot, legtöbbször mégis alacsonyan figyelhetjük meg. Amennyire csendes ősszel, annyira hangos az év egyéb nálunk töltött időszakaiban. Bár gyors mozgása és színezete miatt nehéz észrevenni, monoton éneke gyorsan elárulja jelenlétét.

A kis poszáta testhossza 12-14 cm, szárnyfesztávolsága 16-21 cm, testtömege 10-14 gramm. Egyszínű szürkés-kékes árnyalatú tollazatától élesen elüt fehér torokfoltja.  A fej oldalai és fülfedői sötétek, olyan mintha álarcot viselne.

Évente egyszer költ, azonban, a fészekalj elpusztulása esetén pótköltésbe kezd. A hímek revírt választanak, a tojókat énekükkel igyekeznek magukhoz csalogatni. A tojók megérkezése előtt több fészekkezdeményt is készítenek, melyek közül a tojó választja ki azt, amelyiket közösen fejeznek be.

kis poszáta

Kép forrása: Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0

A laza szerkezetű fészek fűszálakból, finom gyökerekből és egyéb növényi részekből áll, peremébe néha növényi pihéket és pókhálót is beépítenek. A fészek ártéri erdőkben egészen alacsonyan, míg bokrosokban, kertekben 60-100 cm magasra épül. A fészekalj leggyakrabban 5 tojásból áll, melyeken a 11-13 napig tartó kotlás során mindkét szülő ül.

A hím és a tojó közösen etetik a fiókákat, a fiatal madarak 11-13 nap után hagyják el a fészket. A fészek elhagyása után néhány napig a közeli sűrűben rejtőzködnek, később szüleik távolabbra vezetik őket. A kis poszáta Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.