kis póling

A kis póling (Numenius phaeopus) Észak-Amerika és Eurázsia északi területein költ, a nyílt tundrákon jellegzetes fészkelő madárnak számít, de más vízközeli élőhelyeken is előfordul. Magyarországon kisszámú átvonuló, július és szeptember között, tavasszal márciusban és áprilisban, főleg a Tiszántúlon figyelhető meg.

Átvonuló csapatai  gyakran az egyéb partimadarak számára is fenntartott vizes élőhelyeken pihennek meg és táplálkoznak. Az európai madarak Afrika és India tengerpartjain vészelik át a telet. Európai állománya stabilnak mondható.

A kifejlett kis póling testhossza 40-42 cm, szárnyfesztávolsága 76-89 cm, testtömege 300-550 gramm. Jellegzetessége, hosszú lefelé görbülő csőre, mely kiválóan alkalmas keresgélésre. Állati eredetű táplálékot fogyaszt, többnyire a talajról zsákmányol rovarokat.

Fészkét egy talajmélyedésben alakítja ki, melyet növényi anyagokkal bélel. Fészekalja jellemzően 4 tojásból áll, melyeken a 27-28 napon át tartó kotlás során a szülők felváltva ülnek. A fiatal madarak 6 hetes korukban válnak önállóvá.

A kis póling Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.