kis őrgébics

A kis őrgébics (Lanius minor) Dél- és Kelet-Európa, valamint Közép-Ázsia területén előforduló madárfaj. Magyarországon a sík vidéki, bokrokkal tarkított területeket részesíti előnyben, főként a Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon fordul elő, a Dunántúlon nagyon kis számban figyelhető meg.

Vonuló madár, a telet Afrika déli részén vészeli át. Hazánkban csak rövid ideig tartózkodik, az egyik legkésőbb érkező, és legkorábban elvonuló madarunk. Táplálékát, nagyobb részt a rovarok jelentik, kisebb mennyiségen apró rágcsálókat is fogyaszt.

Zsákmányára legtöbbször egy bokorról, oszlopról vagy villanyvezetékről repül rá, de gyakori az is, hogy vadászat közben egy helyben repül „szitál”. A kifejlett madár testhossza 20 cm, szárnyfesztávolsága 32-35 cm, testtömege 41-50 gramm.

kis őrgébics

Kép forrása: Flickr / Szerző: Sean van der Westhuizen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Nagyon szép megjelenésű madár, köszönhetően többek között annak, hogy fekete szemsávot visel, az idősebb madaraknak a homloka is fekete színű. Melle és hasa rózsaszínnel árnyalt. Miközben énekel, más madarak hangját keveri saját énekével.

Évente egy alkalommal fészkel, fészekalja jellemzően 5-7 tojásból áll. A fűszálakból, gyökérdarabokból álló, virágzó növényekkel díszített fészket, a hím és a tojó közösen építi többnyire ezüstfára vagy akácra.

A 15-16 napon át tartó kotlás során a tojó egyedül ül a tojásokon, a fiókákat mindkét szülő eteti. A fészket 16 nap múlva hagyják el a fiatal madarak. A kis őrgébics Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Alexandros Gassios / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: Sean van der Westhuizen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.