kis lile

A kis lile (Charadrius dubius) Eurázsiában és Észak-Afrikában elterjedt madárfaj, többnyire a vízközeli kopár területeken költ. Magyarországon rendszeres fészkelő általában a nagyobb folyók zátonyain telepszik meg. Itthoni és európai állománya stabilnak mondható.

Jó alkalmazkodóképességű madár, mely a mesterségesen kialakult élőhelyeken, például ülepítőtavakon, kavicsbányákban, építkezéseken is megjelenik. A hirtelen áradások, az illegális kavicsbányászat és a zavarás ugyanakkor veszélyeztetheti költését.

Vonuló madár, Magyarországon március és október között figyelhetjük meg. Vonulás előtt csapatokba verődik, melyek leggyakrabban lecsapolt halastavakon, folyók mentén, ülepítőkön gyülekeznek.

A kifejlett kis lile testhossza 14-15 cm, szárnyfesztávolsága 42-48 cm, míg testtömege 32-48 gramm. Csőre fekete, lába sárgásszürke, sárga szemgyűrűje van, de nincs fehér szárnycsíkja. A szürkületi és az éjszaki órákban is aktív, délben rendszerint fél lábon pihen. Rendkívül gyorsan képes szaladni.

Rovarokkal, férgekkel valamint rákokkal táplálkozik. Évente jellemzően egy fészekaljat nevel, de megfigyelték már másodköltését is. Fészke rendkívül egyszerű, a kopár talajon egy mélyedést kapar, ebbe rakja le tojásait.

Fészekalja jellemzően 4 tojásból áll, melyen a 24-25 napig tartó kotlás során a szülők felváltva ülnek. Fiókái fészekhagyók a szülők közösen vezetgetik őket, röpképessé egyhónapos korukban válnak. A kis lile Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Zeynel Cebeci / Licence: CC BY-SA 4.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.