kerti sármány

A kerti sármány (Emberiza hortulana) Eurázsia területén honos madárfaj, elterjedése szabálytalan, szigetszerű. Változatos élőhelyeken telepszik meg, a gyümölcsösöket, szőlőket, a mozaikos, bokrokkal és fákkal tarkított mezőgazdasági területeket, sztyeppeket, fenyves hegyoldalakat egyaránt kedveli.

Magyarországon már csak nagyon ritkán fordul elő, ilyenkor azonban költésre is lehet számítani. A közelmúltig, kicsi, de stabilnak nevethető költőpopulációi éltek hazánkban, ezek mára teljesen eltűntek. Vonuló madár, a telet a Szaharától délre, Afrikában tölti.

A kerti sármány testhossza 16-17 cm, szárnyfesztávolsága 23-29 cm, testtömege 81-96 gramm, a tojó valamivel kisebb, mint a hím. Feje hamuszürke árnyalatú, háta verébszínű, hasa rozsdavörös, farktöve barnásszürke, a hímnek barna mellszalagja van. A két külső kormánytollat fehér folt díszíti.

A kerti sármány hangja:

Étrendje rendkívül változatos, nyáron főként rovarokkal táplálkozik, míg télen magvakkal. Fiókáit rovarokkal és rovarlárvákkal eteti. Évente egy két alkalommal költ, fészekalja általában 3-6 tojásból áll.

A gyökérdarabokból és fűszálakból álló, tollal vagy szőrrel bélelt fészket a tojó építi a talajra, a növényzet takarásában. A tojásokon csak a tojó ül a 12 napig tartó kotlás során, a fiókákat a szülők közösen etetik.

A fiatal madarak, már a röpképességük elérését megelőzően elhagyják a fészket. Ezt követően még 2-3 hétig együtt marad a család. A kerti sármány Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Michel Idre / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.