kerti rozsdafarkú

A kerti rozsdafarkú (Phoenicurus phoenicurus) Eurázsiai elterjedésű madárfaj, de Észak-Afrikában is élnek populációi. Vonuló madár, a hidegebb időjárás elől Afrika trópusi részeire vonul, augusztusban és szeptemberben zajlik vonulása, hazánkba tavasszal tér vissza.

A kifejlett kerti rozsdafarkú testhossza 14 cm, a szárnyfesztávolsága 20-24 cm. A hím és a tojó tollazata eltérő, a hímek sokkal díszesebbek. Az idősebb hím homloka, fejoldala és torka fekete, felsőrésze hamuszürke.

kerti rozsdafarkú

Kerti rozsdafarkú hím / Kép forrása: Flickr / Szerző: Per Harald Olsen / Licence: CC BY 2.0

Melle, oldalai és farka, a két középső barna farktoll kivételével élénk rozsdavörös árnyalatúak. Fejének a homlok fölötti előrésze, valamint a test alsó részének közepe fehér. Ezek a látványos kis madarak, főként rovarokkal és pókokkal táplálkoznak, fiókáikat elsősorban hernyókkal etetik. Ősszel nem vetik meg a bodzabokor bogyóját sem.

kerti rozsdafarkú

Kerti rozsdafarkú tojó / Kép forrása: Flickr / Szerző: Per Harald Olsen / Licence: CC BY 2.0

Főként az erdős területeket, ártéri ligeterdőket és gyümölcsösöket kedvelik, többnyire a domb- és hegyvidékeken fordulnak elő. Az erdei településeken – például a Mátrában – gyakran költenek lakott területeken is, de a házi rozsdafarkúnál kevésbé ragaszkodnak az emberhez.

A költőhelyre a hím csalogatja a tojót, a megfelelő fészkelőhelyet a tojó választja ki. Hasonlóan a házi rozsdafarkúhoz, beköltözik a C-típusú mesterséges odúba is, emellett természetes faodvakban, tetőszerkezeteken is fészkel. A vörösbegyhez hasonlóan, a fészekparazita kakukk egyik gazdamadara.

Évente két alkalommal költ, április-májusban, valamint június-júliusban. A hímek esetében nem ritka a bigámia sem. A mohából, száraz növényi szálakból, finom gyökérdarabkákból álló fészket a tojó építi, ezalatt a hím a revír területén énekel, dala rendkívül változatos.

A kerti rozsdafarkú hangja:

A fészekalj általában 5-7 tojásból áll, melyeken a tojó egyedül kotlik, a fiókák 12-14 nap elteltével kelnek ki. A fiókákat a két szülő közösen eteti, a biztonságot jelentő fészket 14-15 napos korukban hagyják el.

A Magyar Madártani Egyesület a házi rozsdafarkút és a kerti rozsdafarkút választotta az “év madarának” 2004-ben. Európai és hazai állománya is csökkenő tendenciát mutat, Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Per Harald Olsen / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Per Harald Olsen / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Per Harald Olsen / Licence: CC BY 2.0;

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.