kerti poszáta

A kerti poszáta (Sylvia borin) Európában általánosan elterjedt, Ázsiában lényegesen kisebb területen előforduló madárfaj. Magyarországi állománya elmúlt évtizedekben megfogyatkozott, így napjainkban már nem számít gyakori fészkelőnek.

A folyók ártereiben lévő fűz-nyár ligeterdőket, valamint azokat az elegyes erdőket részesíti előnyben, ahol sűrű aljnövényzetet talál. Vonuló madár, a telet a Szaharától délre, Afrikában tölti. Táplálékának nagy részét a különféle rovarok és pókok adják, melyek után a lombok között kutat, gyakran fogyaszt apró csigákat is.

A kerti poszáta mérete kis híján eléri a karvalyposzátáét, így kimondottan nagyméretű poszátafajnak tekinthetjük. Csőre eltér a többi poszátáétól ugyanis kimondottan vaskos. Testhossza 14 cm, szárnyfesztávolsága 20-25 cm, testtömege 16-22 gramm.

A kerti poszáta éneke:

Tollazata felül zöldes-barna, alul világosabb, hasa fehér árnyalatú. Színének köszönhetően, könnyedén elrejtőzik a növényzet sűrűjében, azonban szép éneke elárulja jelenlétét. Óvatossága és félénk természete miatt nem egyszerű közelről szemügyre venni.

Évente egy alkalommal költ, azonban időnként előfordul pótköltés is, fészekalja jellemzően 4-5 tojásból áll. Fészkét alacsonyan építi, először a hím egy fészekkezdeményt készít, melyet a tojóval közösen fejeznek be a párba állást követően.

A tojásokon a 12-13 napig tartó kotlás során a tojó egyedül ül, és a fiókák kikelése után, az első napon ő tartja melegen őket. Az etetést a hímmel közösen végzik. A fiatal madarak 10-12 napig maradnak csak a fészekben, ezt követően, amíg el nem érik röpképességüket, az aljnövényzetben rejtőzködnek.

A kerti poszáta Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kentish Plumber / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.