kenderike hím

A kenderike (Carduelis cannabina) Európa nagy részén, Kis-Ázsiában és Északnyugat-Afrikában is elterjedt énekesmadár, mely Magyarországon is gyakori. Állandó madarunk, hazánkban élő populációja, télen kiegészül az észak, északkelet felől érkező kenderikecsapatokkal.

Elsősorban a lankás dombvidékeket, alföldi területeket, borókásokat, erdőszéleket, bokrosokat vagy szőlőhegyeket választja fészkelőhelyéül. Táplálékát főként a különböző magvak jelentik, szívesen fogyasztja a gyermekláncfű termését, gyom-, valamint gazdasági növények magvait is. Fiókáit rovarokkal és pókokkal is eteti.

kenderike hím

Kenderike hím / Kép forrása: Pixabay.com

A kenderike, karcsú és hosszú farkú, kb. 12,5-14 cm testhosszú madár, rövid szürke csőrrel. A hím és a tojó tollazata kissé eltér egymástól, utóbbi tollazatában nem található vörös árnyalat, tarkója barnásszürke, melle és fejtetője finoman sávozott.

kenderike tojó

Kenderike tojó / Kép forrása: Pixabay.com

A hímek és a tojók háta és dolmánya barna, torkuk krém-fehér, közepén jellegtelen sötét pettyezettel. A fejoldal a szem fölött és alatt világos mintájú, szürke pofájuk közepét világos folt díszíti. Kézevezőik fehéren szegettek.

A hímek homloka és melle vörös színű, ősszel inkább barnásvörös és részben elfedik a világos tollszegélyek. Tarkójuk egyöntetűen szürke. A kenderike évente kétszer költ, első költése áprilisra esik, míg a második május vége és június között van. Nagyon ritkán harmadik költés is megfigyelhető.

A kenderike éneke:

A száraz növényi szálakból, háncsdarabkákból, gyökerekből és mohából álló, pihékkel bélelt, alacsonyan lévő fészket a tojó építi, a vadrózsa-, galagonyabokor, boróka, fiatal lucfenyő vagy szőlőtőkék ágai közé. A hím ez alatt, őrzi a territóriumot és a terület egy kiemelkedő pontján énekel.

Fészekalja általában 5-6 tojásból áll, a tojásokon nagyrészt a tojó ül, a hím csak időnként váltja fel, a 10-12 napig tartó kotlás során. A fiókákat a két szülő közösen eteti, a fészket kb. 2 hét elteltével hagyják el, addig, amíg a fiókák teljesen önállóvá nem válnak, a család még együtt marad.

A kenderike hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Joe Pell / Licence: CC BY 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.