kékbegy

A kékbegy (Luscinia svecica) Eurázsia területén elterjedt madárfaj, mely Európa déli részéről azonban hiányzik. A nádasok szegélyzónájában figyelhető meg legtöbbször, a homogén, sűrű nádállományokat elkerüli. Kedveli a csatornapartokat, halastavakat és bányatavakat is.

Vonuló madár, a telet Afrikában vészeli át, hazánkban az áprilistól szeptemberig tartó időszakban fordul elő. Rovarokkal, pókokkal, férgekkel táplálkozik, zsákmányát nagyrészt a talajon kap el, néha azonban röptében is vadászik. Szívesen keresgél az avas nádasban, a növényzet alsó részén.

Bár az egyik, ha nem a legszebb tollazatú nádi énekesmadár, megpillantani mégsem olyan egyszerű, rejtett életmódja miatt, változatos éneke, melybe más fajok strófáit is beleszövi, azonban elárulják jelenlétét.

A kifejlett kékbegy testhossza 14 cm, a szárnyfesztávolsága 20-22 cm, a hím testtömege 15-25 gramm, a tojóé 15-22 gramm. Háta és szárnyai sötétbarnák. A hím kék mellényén alfajtól függően más színű csillagot visel. A tojó torka fehéres. A fiatalok az első vedlésig pettyezettek.

A kékbegy éneke:

Territoriális madár, a hímek a vonulásból visszatérve revírt, fészkelőterületet foglalnak, majd egy kiemelkedő pontról hangosan énekelnek. Énekükkel egyrészt jelzik a rivális kékbegy hímeknek a fészkelőterületüket, valamint így várják a hímek után visszaérkező tojókat.

A hímek nászrepülést is bemutatnak, mely igencsak látványos. Éneklés közben olykor a levegőbe emelkednek, majd széttárt faroktollakkal egy félkört leírva visszaszállnak eredeti helyükre, vagy annak közelébe.

Ha egy tojó érkezik a territóriumába, a hím, a talajon kék melltollait felborzolva, szárnyait kissé leeresztve udvarlásba kezd. A párosodás után, a vékony növényi szálakból, gyökérdarabokból, nádból és gyékényből álló, tollakkal és pihékkel bélelt fészket a tojó egyedül építi.

Fészke a talajhoz közel, például fűcsomó alá, zsombékra vagy nádcsomó tövébe rejtve, vagy 1-2 méter magasan található. Évente kétszer költ, fészekalja 5-6 tojásból áll, melyeken a 13-14 napig tartó kotlás során a tojó egyedül ül.

A fiatal madarak röpképességük elérése előtt 11-16 napos korukban elhagyják a fészket, egy ideig annak közelében maradnak még és szüleik etetik őket. A kékbegy Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Wikipédia; BFNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.