kék vércse

A kék vércse (Falco vespertinus) a Kárpát-medencétől a Bajkál-tóig a füves pusztákat népesíti be, hazánkban szinte csak az Alföld pusztai erdeiben és mezővédő erdősávjaiban költ. Elterjedésének nyugati határa a Kárpát-medencében van. Védelme a hazai természetvédelem kiemelt feladata.

A fajt több veszélyeztető tényező is fenyegeti, mint például a legelők nem megfelelő használata, a vonulás során és az afrikai telelőterületen jelenlévő veszélyforrások, valamint az is, hogy fészkelése összefügg a vetési varjú telepeivel, mivel az elhagyott varjúfészkeket foglalja el.

A kifejlett kék vércse testhossza 29-31 cm, szárnyfesztávolsága 66–78 cm, hím testtömege 130–164 gramm, a tojóé 130–197 gramm. A hím sötét színezetű, lába piros, alsó farkfedői rozsdavörös árnyalatúak. A tojó fejtetője és hasa rozsdás-sárga, szürke hátán harántszalagok vannak, hasán nincs mintázat.

A kék vércse, a vörös vércsénél jóval nagyobb arányban táplálkozik rovarokkal, a  sáskákra főleg rövidfüvű gyepeken vadászik. Az előbbieken túl, sok gyíkot, pockot is fog, és meglepően sok lehet táplálékában az ásóbéka aránya is.

Fészket nem épít, jellemzően más fajok, főként a vetési varjú fészkét foglalja el, telepesen költ, ugyanakkor a telepek közelében is találhatók egyesével költő párok. A vetési varjú állomány csökkenésével, egyes párok a dolmányos varjú vagy szarka fészkeket voltak kénytelenek elfoglalni.

Fészkelése és költésének sikeressége költőládák kihelyezésével segíthető. Fészekalja 2-5, legtöbbször 4 tojásból áll. A 22-23 napig tartó kotlás az első tojás lerakását követően kezdődik, mindkét szülő ül a tojásokon. A fiókák 1-1 nap különbséggel kelnek ki, mindkét szülő eteti őket.

A fiatal madarak 27 nap elteltével hagyják el a fészket, ezután pár napig annak közelében, majd a telep szélső fáin maradnak. Ilyenkor még a szülők etetik őket, később a levegőben adják át az élelmet.

A fajt veszélyeztetettsége miatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – a vetési varjúval együtt – a 2009-es „Év madarává” választotta. A kék vércse Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.