kék cinege

A színpompás kék cinege (Cyanistes caeruleus) Európában, Észak-Afrikában és Elő-Ázsiában is gyakori madárfaj. Magyarországon mindenfelé elterjedt, ahol fészkelésre megfelelő helyet talál, városokban, árterekben, zárt erdőkben, gyümölcsösökben, parkokban egyaránt találkozhatunk vele.

Télen a madáretetőkön is gyakori vendég más madarak, például széncinegék, őszapók vagy tengelicek társaságában. Táplálékát főként hernyók, pókok és lószúnyogok jelentik, fiókáit is ezekkel az állati táplálékokkal eteti, télen magokat fogyaszt.

kék cinege

Kép forrása: Pixabay.com

A kék cinege a széncinegénél valamivel kisebb, átlagos testtömege 9-13 gramm, hossza 11-12 cm, szárnyfesztávolsága 17-20 cm, hím és a tojó között méretben és a tollazat színében sincs eltérés. Számos alfaja ismert, ezeknél tapasztalható az alapszínhez képest kisebb eltérés.

A színpompás kis madár egyszerűen beazonosítható kék fejtetőjéről és kékes szárny- és farokvégéről. Csőre, torka, és fehér arcfoltjait közrefogó szem- és nyakszalagja fekete, hasa sárga színű, háta és szárnyai zöldes árnyalatúak.

A kék cinege hangja:

A kék cinege kis termete és bájos megjelenése ellenére, más madarakkal szemben, egészen agresszív is lehet. A fészkelési helyekért és időnként a táplálékért is versenghet a széncinegékkel. A széncinegéhez hasonlóan odúban költ, a fészkelési helyért folytatott versengést, valamelyest mérsékli az, hogy a kék cinege számára a szűkebb nyílású odúk is megfelelők.

Évente egy alkalommal, a populáció egy része május végén, június elején másodszor is költ. A gyökér és fűszál alapra, mohából épített és szőrrel bélelt fészket a tojó építi, azonban a hím is részt vesz a munkában oly módon, hogy fészekanyagot hord, amit a tojó használ fel a fészek építéséhez.

kék cinege

Kép forrása: Pixabay.com

A kék cinege első tojásait április elején, jellemzően pár nappal korábban rakja, mint a széncinege. Általában 6-14, nagyon ritkán 15 tojást rak, melyeken a tojó 14 napig ül, hideg esős tavaszokon a kotlás akár 21 napig is elhúzódhat.

A fiókák 18-22 napig maradnak a fészekben, a két szülő közösen eteti őket pókokkal, hernyókkal és lószúnyogokkal.

kék cinege

Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnénk, hogy a kertünkben kék cinegék költsenek és éven át gyakori vendégek legyenek, akkor helyezzünk ki odúkat, télen pedig etessük őket napraforgómaggal, szalonnával vagy cinkegolyóval.

Ezt a kedves külsejű kis madarat, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1984-ben a többi cinkével együtt „az év madarává” választotta. A kék cinege Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.