kanalasgém

A kanalasgém (Platalea leucorodia) jellegzetes külsejű, nagytermetű gázlómadarunk, mely nevét kanál alakú csőréről kapta. A hazánkban fészkelő állomány jelentős része az Alföld vizes élőhelyein koncentrálódik.

Fészektelepeik sík vidéki mocsarak, árterek, tavak, halastavak területén találhatók. A kanalasgémek a telet többnyire a Földközi-tenger vidékén töltik. Kis számban a Szaharán túli területekre is eljutnak, míg egyes fiatal példányok a Kárpát-medencében próbálnak meg áttelelni.

A kanalasgém igazán páratlan látványt nyújt, nagyon szép megjelenésű, elegáns madár, melynek testhossza 80-90 cm, szárnyfesztávolsága 115-130 cm. Tollazata fehér, de a fiatal madarakon jellemzően négy éves korig az evezők és a szárnyfedők végén fekete mintázat figyelhető meg.

A fiatal madarak csőre egyszínű, barnás, de mire ivaréretté válnak, csőrük átszíneződik, fekete-szürkésen márványozottá válik, míg a „kanalukon” változó kiterjedésű narancsszínű mintázat alakul ki, mely lehetővé teszi közelről a madarak egyedi azonosítását is.

Az idősebb kanalasgémek tarkójáról nászidőszakban tollbóbita nyúlik hátra, a begyükön pedig egy narancssárgás szalag húzódik keresztbe. Torkuk csupasz, sárga és narancssárga színekben játszik.

A kanalasgémek számára kiemelten fontos, hogy táplálékban gazdag, sekély vizű vizes élőhelyeket találjanak, mivel csak ilyen környezetben képesek táplálkozni. A sekély vízben gyalogolva keresik táplálékukat, csőrükkel kaszáló mozdulatokat végezve.

Elsősorban halakkal, ebihalakkal és békákkal táplálkoznak, de más kétéltűeket illetve vízirovarokat és azok lárváit, piócákat valamint rákokat is zsákmányolnak. Magyarországon jellemzően nádasban fészkel, de fákon, bokrokon is költ.

Más telepesen költő fajokkal vegyes kolóniát is alkothatnak, de a kanalasgémek a gémtelepen belül rendszerint elkülönülve költenek. Fészkelésükre jellemző, hogy sokszor nagyon kicsi a távolság a fészkek között, a fészkek nem ritkán közös alapon készülnek.

Fészekalja többnyire 3-4 tojásból áll, a fészket a hím és a tojó közösen építi. A 24-25 napig tartó kotlás során a szülők felváltva ülnek a tojásokon, a kotlást már az első tojás lerakásakor megkezdik. A fiókák négyhetes korukig nem hagyják el a fészket, ezt követően a telep körül mászkálnak, óvodákat alkotnak.

A fiatal madarak kéthónapos korukban válnak röpképessé, ezt követően szüleikkel együtt kóborolnak, akik még ilyenkor is etetik őket. Ivarérettségüket 4 éves korukban, vagy ezt követően érik el.

A kanalasgém Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2008-ban „Az év madarává” választotta.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ronald van der Graaf / Licence: CC BY 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.