kakukk

A kakukk (Cuculus canorus) Eurázsia területén elterjedt, valamint Északnyugat-Afrikában is költő fészekparazita madárfaj. Vonuló madár, a telet Afrika trópusi vidékein tölti, hazánkban rendszeres fészkelő, az áprilistól szeptemberig tartó időszakban figyelhetjük meg.

A kifejlett kakukk testhossza 32-34 cm, szárnyfesztávolsága 55-60 cm, a hímek testtömege 110-140 gramm, a tojók kisebb termetűek 95-115 grammosak. A tojónak két színváltozata is ismert, a barnás színű és a palaszürke árnyalatú példányok közül nálunk az utóbbiak fordulnak elő gyakrabban.

Elsősorban hernyókkal táplálkozik, de számos ízeltlábú kifejlett példányait is elfogyasztja.  Évente két tojásrakási időszaka van, ezekben a tojó 8-10 tojást is rak kétnapos eltérésekkel a gazdamadarak fészkébe. Számos gazdamadara ismert, több mint 50 madárfaj fészkében találták már kakukktojást.

A kakukk hangja:

Magyarországon leggyakrabban a vörösbegy és a nádirigó fészkét szemeli ki, nem ritka az sem, hogy a kerti rozsdafarkú fészkébe rejti tojásait. A kakukk tökélyre fejlesztette az álcázást. Egy egyed mindig ugyanazt a gazdamadár fajt választja, tojásainak színe és mérete is az adott gazdamadár tojásaira hasonlít. Emiatt a kakukk tojásai változatos színűek lehetnek, és saját méretéhez képest, aránytalanul kicsik.

A kakukk a gazdamadár fészkét egy magas pontról figyeli, majd amikor a gazdamadár gyanútlanul elhagyja a fészkét, beletojja tojását. Erre jellemzően akkor kerül sor, amikor a gazdamadár fészekalja 1-3 tojásból áll és még nem kezdte meg a kotlást. A kakukk gyakran egy-két tojást el is távolít a fészekből.

Ha a kakukk a saját szempontjából ideális időben rakja le tojását, akkor fiókája hamarabb kel ki, mint a gazdamadár fiókái. A néhány napos kakukkfióka ösztönösen kitúrja a fészekben lévő többi tojást vagy fiókát.

A mostohaszülők egyetlen fiókaként nevelik tovább, röpképessé kb. háromhetes korában válik, ezt követően a gazdamadarak egy ideig még etetik, míg végül önállósul és otthagyja őket. A kakukk Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: James West / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.