kabasólyom

A kabasólyom (Falco subbuteo) Eurázsia nagy részén elterjedt, valamint Észak-Afrikában is előforduló sólyomfaj. Vonuló madár, a telet Afrika trópusi területein vészeli át, Magyarországon az áprilistól októberig terjedő időszakban figyelhetjük meg.

Hazánkban általános elterjedt fészkelő madárnak számít, elsősorban sík és hegyvidéki erdőkben, ligetekben, fasorokban fészkel, lakott területeken is költhet. Karcsú testalkatú, légies röptű madár, testhossza 30-36 cm, szárnyfesztávolsága 82-92 cm, a hímek testtömege 131-232 gramm, míg a tojóké 141-340 gramm.

Étrendje rendkívül változatos, igaz táplálékának nagy részét a repülő rovarok, szitakötők, sáskák, bogarak teszik ki. Gyakran fog fecskéket és más madarakat is, igazán ügyes légi vadász. Szürkületkor időnként denevéreket is zsákmányol.

A kabasólyom május első felében már a költőhelyén tartózkodik, fákon költ, de saját fészket nem épít, legtöbbször a dolmányos varjú, vagy egyéb varjúféle fészkét foglalja el. Fészkéhez hű, évről évre ugyanazt a fészket használja.

Fészekalja legtöbbször 3, ritkább 2-4 tojásból áll, melyeket a tojó június elején rak le. A 28 napig tartó kotlást a második tojás lerakása után kezdi meg. A fiókák kikelése után, azok megerősödéséig a hím vadászik, a zsákmányt pedig odaadja a tojónak, aki eteti és védi a fiókákat.

A fiókák körülbelül egy hónaposak, amikor elhagyják a fészket. A táplálkozási lehetőségek függvényében egy ideig még a fészkelőhely környékén maradnak, ahol szüleik, főként a hím megtanítják őket a zsákmányszerzésre.

A kabasólyom Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lilly M / Licence: CC BY-SA 3.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.