bestmixer

A reggeli kávé és a reggeli kávézás élménye nagyon sok ember számára egy kihagyhatatlan napindító rituálé. Ha te is közéjük tartozol, akkor pontosan jól ismered azt az érzést, amikor kelés után nem tudsz hozzájutni a kellő koffeinforrásodhoz – borzalmas, igaz?

A rossz hírünk, hogy ma már több, kisebb kutatás is azt bizonyította, hogy egészségügyi szempontból valójában így teszel jót a szervezeteddel. Tehát, ha a reggeli kávédat nem rögtön azután fogyasztod, hogy kikeltél az ágyból.

Mire alapozzák ezt az állítást a szakemberek? Következő cikkünkben ennek a kérdésnek a megválaszolásával foglalkozunk, és arra is kitérünk, hogy mi a helyzet a reggeli kávé és edzés kapcsolatával. Lássuk!

A reggeli kávé és a kortizolszint kapcsolata

Napjainkra már több kisebb kutatás bizonyította, hogy a kávéfogyasztók között a legtöbben “túl korán” isszák meg az első csésze kávéjukat. De miért van ennek jelentősége, és egyébként is, mi az, hogy túl korán?

A megállapítások hátterében a stresszhormon, azaz a kortizol áll. Mivel ez a hormon az alvás-ébrenlét ciklusod sajátos ritmusát követi, ezért a kortizolszint kelés után nagyjából 30-45 perccel éri el a tetőfokát, majd a nap hátralévő részében lassanként csökken.

Mivel a kortizol egy olyan hormon, ami fokozza az éberséget és a koncentrációt – mindeközben pedig szabályozza az anyagcserét, a vérnyomást és az immunrendszer működését -, így a koffein mondhatni, hogy felbolygatja a működését és a bioritmust.

bestmixer

Kép forrása: Freepik.com

Így, ha a kortizolszint csúcsán koffeinnel bombázod a szervezeted, akkor a test automatikusan arra kezd el hagyatkozni és kevesebb stresszhormont termel. Ennek pedig egyik legkellemetlenebb utóhatása a koffeinintolerancia, miszerint a megivott kávémennyiség is egyre kevesebb hatást vált ki, de a kortizol is – tehát az energetizáló hatás végeredményben jelentősen csökkenhet.

Ezért néhány szakember úgy tartja, hogy a reggeli kávézás időpontját (a keléstől számítva) érdemes néhány órával kitolni, aminek ideje átlagosan a kortizolszint csökkenésével, 9:30-11:30 között jön el.

A reggel elfogyasztott kávé fokozhatja az edzésteljesítményt?

Ha a korábbi tények birtokában egy minimálisan is elszomorodtál, akkor most még mentjük a menthetőt. Lehet ugyan, hogy az ébredés után pár órát érdemes késleltetni az aromás, fekete nedű fogyasztását, de tekintve, hogy az edzésteljesítményt viszont fokozza, emiatt mégis jó döntés lehet, hogy a reggeli testmozgás előtt igyál belőle.

Köztudott, hogy a kávé elősegíti az ébrenlétet és növeli az éberséget, de azt már kevesen tudják, hogy teljesítménynövelő hatással is bír, amiért késleltetheti az edzés közbeni fáradtság kialakulását és javíthatja az izomerőt, erőnlétet. Köszönjük magas koffeintartalom!

bestmixer

Kép forrása: Freepik.com

Ezért gyakorlatilag nemhogy ajánlott, de mondhatjuk úgy is, hogy a legjobb, hogyha a napindító kocogás vagy bármilyen általad preferált mozgásforma előtt hozzájuttatod a szervezeted egy kisebb koffeinadaghoz.

Ha ilyen szempontból szívesen optimalizálod a kávéfogyasztási szokásaidat, akkor azt javasoljuk, hogy a jótékony hatás érdekében mozgás előtt, kb. 30-60 perccel idd meg a kedvenc feketédet! Ez ugyanis az az időmennyiség, amire szüksége van a szervezetnek, hogy a koffeinszint elérje a csúcsát.

Az időn túl azonban az edzésteljesítmény javítására szolgáló dózisnak is megvannak a paraméterei. Úgy tartják, hogy a testmozgás előtt, kilogrammonként 1,4-2,7 mg koffeint érdemes bejuttatni a szervezetbe. Egy egy 68 kg-os személy esetén körülbelül 2-4 csésze kávénak, azaz 200-400 mg koffeinnek felel meg.

Válj te is a kávék szakértőjévé!

Nagy rajongója vagy a kávézásnak; érdekesnek találtad a cikket? Gondolkodtál már azon, hogy igazi szakértővé válj? Amennyiben mindkét alkalommal igennel válaszoltál, figyelmedbe ajánljuk a hazai, piacvezető barista tanfolyamokat.

A Best Mixer iskolákban rövid időn belül, csúcstechnológiás körülmények között sajátíthatod el ennek a nagyszerű mesterségnek az alapjait – és ha megtetszik -, egészen a mesterszintig képezheted magad.

Nézz szét a Best Mixer ajánlatai között, most különösen sok kedvezményes ajánlat vár rád!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tudomány

Comments are closed.