őzgida

2021 az ikerellések éve a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában. A korábban született muflon iker bárányok után most iker őzgidák is világra jöttek a parkban.

Június 9-én virradóra az állatpark őzkifutójában élő suta ikergidákat ellett, ami a természetben is gyakran előfordul. A gidák ivara eltérő, egyikük suta-, másikuk bakgida. A pettyes kis jövevények az őzkifutó állatházában jöttek világra és jelenleg a kifutó területén, több helyen fekteti el őket a suta.

Amíg anyjuk táplálkozik, a gidák a növényzet rejtekében, mozdulatlanul várják, hogy visszatérjen. A természetben járva, ha ilyen gidára bukkanunk semmiképp nem szabad hozzányúlni, akkor sem, ha a közelében egyáltalán nem látunk felnőtt őzsutát.

A kicsik közel egy évig követik anyjukat, amíg önállóvá nem válnak. Jellegzetes sípoló hangjuk a nemsokára közeledő szaporodási időszakban a bakok számára is információt hordoz, ugyanis ilyenkor a bak tudhatja, hogy őz suta tartózkodik a gidával a közelben.

Az őz embrionális fejlődése nem folyamatos, emiatt a vemhesség nagyon hosszú, 264-318 nap között változhat. Az őzgidák április és július között jönnek világra. A Körösvölgyi Állatparkban minden látogató meglesheti most az őz gidák fejlődésének rejtett pillanatait.

Kép forrása: KMNP.hu / Szerző: Urbancsok Éva

Forrás: KMNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.