baba

A napirend kialakítása azért fontos, mert biztonságérzetet ad a baba számára, tudja, hogy mikor mi következik. A napi rutin során kell a rugalmasság is, hiszen nincs két egyforma nap, előfordulhat, hogy a baba később ébred, hamarabb megéhezik vagy elalszik.

A lényeg, hogy nem kell mindig percre pontosan azt csinálni, mint előző nap. A cselekvések egymás utáni sorrendje az, ami a biztonságot adja a babának és édesanyának.

Kezdődjön a nap!

Az ébredést követően először a pelenkát kell cserélni, aztán jöhet az átöltözés. Majd a finom és tápláló reggeli következik. Anyatej vagy tápszer mellett már adható babamüzli vagy kis sajtból, felvágottból, kenyérből készült kis katonák. Elég egy éves korban kiváltani falatos étellel a teljes reggelit.

A reggeli után jöhet a játék! A 10 hónapos baba már egyre okosabb, a kukucs játék nagyszerű szórakozás lehet számára. Nagyon jó hatással van az idegrendszer fejlődésére a hintáztatás.

Ha van lehetőség hintát elhelyezni a lakásban, akkor a Peekabooshop.hu babahintáiba bele lehet ültetni vagy fektetni. Az építőkockákat is élvezettel pakolja egymás tetejére, érdemes beszerezni ezért nagyobb elemekből álló készletet.

Játék után várja a finom tízórai, ami általában valamilyen pépes étkezés (gyümölcs, zöldség vagy gabonapép). Ha az időjárás engedi és nem zuhog az eső, mindenképp érdemes kimenni a babakocsival sétálni vagy a közeli bababarát játszótérre ellátogatni.

Ebéd és szieszta

A 10 hónapos baba gyomra még nem terhelhető, ezért kis adagokat adjunk, de fontos, hogy változatos, sokszínű ételeket. Hiszen a változatos étrend során ismerkedik meg az ízekkel. Ebédre jó választás a főzelék növényi olajjal (repce, tökmag, napraforgó, olíva) dúsítva. A feltét lehet csirkehús, pulykahús, marhahús vagy tojássárgája.

Ebéd után jöhet a pihenés. Ha babakocsival indultok az ebéd utáni sétára, szinte biztos, hogy a kellemes ringatózástól el fog aludni a baba és jót alszik a friss levegőn. Ha nem épp ideális az idő a sétához, akkor a babaszobában teremthetsz egy baldachinnal megfelelő körülményt az alváshoz.

Ébredés után az uzsonna következik és ismét játékidő. A játékhoz ideális, egy habszivacs játszószőnyeg, ami nagyméretű és szabadon mozoghat rajta a kicsi.

A sok mászástól és rugdosástól 10 hónapos korára már úgy megerősödtek a baba lábai, hogy kapaszkodva feltérdel, feláll és akár a bútorokba kapaszkodva lépeget. De természetesen minden baba fejlődése eltérő, ezért nem is szabad sürgetni.

Esti rutin

Vacsorára a 10 hónapos baba még anyatejet vagy tápszert fogyaszt. Majd jöhet a pancsizás! A fürdés remek alkalom arra, hogy a testrészekről mesélj neki. Ebben a korban már ügyesen használja a kezeit, a szem-kéz koordináció fejlődésével pedig egyre jobban tudja irányítani a kéz és az ujjak mozdulatait is.

Az esti mese nagyon fontos, hogy a rutin része legyen, mert a babák fejlődése szempontjából elengedhetetlen. Nemcsak a beszédfejlődésre van pozitív hatással, hanem a kötődést is kialakítja. Valamint a mesekönyv jelzi a pici számára, hogy az esti alvás következik.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.