vászonkép

A vászonképek olyan örökzöld ajándékok, amelyek bármilyen alkalom esetén megállják a helyüket. Egy esküvői vagy egy családi fotó minden teret feldob. A vászonkép megrendelése előtt azonban számos kérdés merül fel bennünk a kép méretét, felbontását, minőségét és szerkesztését illetően. Az ezekre adott válaszokat aligha tudjuk biztosan.

A következő cikkben most szeretnénk többet megtudni a témáról, s a képekkel kapcsolatos elvárásokról. Téged is érdekelnek ezek? Akkor tarts velem!

A méret és a minőség szorosan összefügg!

A vászonképek elkészítéséhez mi szolgáltatjuk a fotót, ami később kikerül a falra. Először érdemes eldönteni, hogy egyáltalán milyen képből gyártsák le a vászonképet. A Vászonkép Szalon ötletei között bátran böngészhetünk és inspirációt nyerhetünk belőlük.

Ha megvan az elképzelés, akkor jöhet a felbontás! Mekkora legyen? Talán ez a leggyakrabban feltett kérdés. Egy 100 x 100 cm-es képből biztosan nem lesz 100 x 100 cm-es vászonkép. Ezt ne is várjuk! Az alapszabály az, hogy 30 cm-enként kell 1000 pixel. Egy 2000 x 1000 pixeles fotó például egy 60 x 30 cm-es vászonképre elég.

Bizonyos fotókat nagyíthatunk, míg másokat nem. Általában fénykép minőségű nyomatot kapunk kézhez. Maga a vászon textúra ugyanis nem ront a minőségen. Még egy kisebb betűvel írott szöveg is tisztán olvasható.

Hozzuk ki a maximumot mindenből!

A családi fotók esetében az a probléma, hogy nem mindig a legjobb fényviszonyok uralkodnak a képen. Ezeken már valamit dolgozni is kell, például a háttér elhomályosításával, a zavaró elemek kizárásával.

A régi képek megint más kategóriába tartoznak. Az analóg változatokat elég beszkennelni. Ilyenkor gyakran az eszmei érték a fontos, nem a hibátlan minőség.

A telefonnal készített képeknél a sötétség okozhat gondot. Megesik, hogy emiatt komoly minőségromlás lép fel. Aztán ott van a szelfizős kamera, amely alapból kisebb felbontású képet készít, viszonyítva a hátlapi kamerához.

Röviden a képszerkesztésről

Minden nap új applikációval találkozunk, amelyekkel elég egyszerű a digitális képek szerkesztése. Már nemcsak a Photoshop létezik, tökéletesen helytáll a Snapseed vagy a PixelR is.

De egyáltalán miért kell effektezni a fotókat? A képek színén, árnyalatán gyakran kell változtatni annak érdekében, hogy jobban harmonizáljon a lakás színeivel. Ha olyan képünk van, amelyen a háttér sem homogén, de egy család látható rajta, akkor a fekete-fehér effekt sokkal hatásosabb lehet. Ez önmagában még nem elég, hiszen a kontrasztot is be kell lőni.

A legtöbb programhoz ma már oktatóvideókat szintén találsz, tehát percek alatt elsajátíthatod a szerkesztés legfontosabb technikáit.

Remélem, hasznosnak találtad a cikket, és most már te is magabiztosabban mozogsz a vászonképek világában.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.