nyelvtanulás

Az elmúlt évtizedekben több kutatás is igazolta, hogy a nyelvtanulás többféleképpen is fejleszti az elmét. Nem számít, milyen sikeres tanuló valaki, rengeteg pozitív folyamatot indít el például az angol vagy a német gyakorlása. Lássuk, mi történik ilyenkor a szervezetünkben és milyen hatásai vannak!

Mi történik agyunkban a nyelvtanulás hatására?

Azt már korábban is igazolták, hogy az idegen nyelvek gyakorlása rengeteg területet megmozgat. Mozgósítja a beszédért és az artikulációért felelős területet, valamint a megértést és kommunikáció fejlesztését támogató részt is. A két félteke közötti információáramlást is aktivizálja. Kutatásokkal igazolták, hogy ezáltal sűrűsödnek az idegrostok, s erősödik az agy részei közötti kapcsolat.

Tapasztalható jótékony hatások

A legjobb, hogy saját bőrünkön érezhetjük, hogyan hat elménkre a kitartó tanulás.

Jobb koncentráció

A bilingválisok körében erősebb koncentrációs készséget és jobb munkamemóriát figyeltek meg, mint azoknál, akik csak az anyanyelvükön tudnak. Ezt az elméletet azoknál bizonyították egy kutatásban, akiknél gyermek- vagy kamaszkorban történt az elsajátítás. Nem kizárt azonban, hogy mindez időskorban is érvényes.

Hatékonyabb multitasking

A mai világban szinte nincs olyan munkakör, mely ne igényelné az egyszerre több helyre összpontosítást. Van, akinek ez jobban megy, mások megőrülnek tőle. Ahogy a fentiekben láttuk, az idegen nyelv használata közben elménk területeit váltogatva használjuk. Ez a beidegződés segíti a feladatok közötti váltogatást is, így ügyesebbek leszünk multitaskingban.

Növekszik az agy

Svéd kutatók azt is megállapították, hogy rendszeres gyakorlás hatására az elme bizonyos területei növekedésnek indulnak. Mindez az MRI felvételeken látható a tanulók agyának egyes részein a kontrollcsoporthoz képest.

Idősen is frissen tart

Kutatások szerint azok az emberek, akik hosszú ideig tanultak egy vagy több idegen nyelvet, ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. Nem vagy csak késleltetve jelenik meg náluk az időskori demencia, s a már kimutatott Alzheimer-kór hatásai is később érvényesülnek. Akár idős korban is elkezdhetjük a tanulást, hogy lassítsuk ezeket a folyamatokat.

A legjobb pedig, hogy bármilyen módon sajátítjuk el az angol, németet vagy mást, a pozitív hatások nem maradnak el. Ha kedvet kaptál, de kevés az időd, akkor tanulj angolul otthonról online, egy felkészült intézmény jóvoltából!

Összegezve:A nyelvtanulás határozottan pozitív hatással van elménk működésére. Olyan előnyöket szerezhetünk már a puszta gyakorlással, melyek a munkában, a mindennapi életben és idős korunkban is megkönnyítik életünket.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tudomány

Comments are closed.